Стан, проблеми та напрями розвитку майнових реєстрів в Україні - Райнова, Лариса (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є аналіз особливостей розвитку та потенційних шляхів вдосконалення майнових реєстрів в Україні (Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) в рамках завдань реформування чинної системи майнового оподаткування з урахуванням кращих європейських практик. В процесі дослідження були використані методи історичного та порівняльного аналізу, аналогій, систематизації та логічного узагальнення. Результати дослідження. Розглянуто проблемні аспекти формування кадастрово-реєстраційної системи України. Визначено причини відтермінувань у впровадженні єдиної автоматизованої кадастрово-реєстраційної системи в Україні, що зрештою призвели до відмови від такого підходу на користь створення двокомпонентної моделі, яка передбачала розмежування ведення земельного кадастру та реєстрації прав власності на нерухоме майно. Проведено оцінку типів кадастрово-реєстраційних систем залежно від рівня їх інтегрованості, визначено їх переваги та недоліки. Проаналізовано чинну модель кадастрово-реєстраційної системи, причини її збереження та наслідки цього вибору. Зроблено висновки про недостатню ефективність діючих кадастрової і реєстраційних систем, які не гарантують уникнення помилок та захищеності інформації, що зберігається в їх базах даних. Доведено, що перехід України від оподаткування нерухомості за площею до оподаткування за вартістю є доцільним після завершення формування Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Земельного кадастру. Лише за зазначених умов така реформа сприятиме підвищенню справедливості, прозорості і ефективності системи майнового оподаткування, покращенню рівня надходжень до місцевих бюджетів і наближенню України до кращих європейських практик. У світлі викликів, пов'язаних із подальшим розвитком кадастрово-реєстраційної системи в Україні, а також з урахуванням загальних тенденцій реформування аналогічних систем у країнах Європи, обґрунтовано необхідність продовження реформ з метою побудови інтегрованої її системи, яка б забезпечила поєднання кадастрових та юридичних функцій у межах єдиного реєстру.