Інтеграція облікової політики та контрольно-управлінського інструментарію підтримки підприємництва у процесі повоєнної відбудови - Сакун, Аліна Жоржовна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування теоретичних і практичних засад інтеграції облікової політики підприємств із контрольно-управлінським інструментарієм у процесі повоєнної відбудови економіки. Розкрито роль облікової політики як активного елемента системи управління та контролю, що формує інформаційну базу для прийняття управлінських рішень у воєнних і поствоєнних умовах. Актуальність дослідження зумовлена потребою переосмислення функцій бухгалтерського обліку в умовах структурних трансформацій і зростання вимог до прозорості фінансових процесів.Методологія дослідження базується на системному та інституційному підходах із використанням порівняльного аналізу міжнародних і вітчизняних практик (IFRS, OECD, IFAC, RDNA4, World Bank 2024–2025) та аналітичного моделювання структури інтегрованої системи обліково-контрольного забезпечення малих і середніх підприємств (МСП). Інформаційну базу сформовано з офіційних статистичних даних, міжнародних звітів і результатів узагальнення сучасних наукових публікацій.Результати дослідження свідчать, що інтеграція елементів облікової політики з контрольними та управлінськими функціями є ключовим чинником підвищення стійкості й адаптивності МСП. Запропонована модель демонструє взаємодію методологічних, аналітичних і контрольних компонентів облікової системи з процесами планування, моніторингу та оцінки ефективності. Підкреслено значення цифровізації обліково-контрольних процесів як чинника прозорості та підзвітності бізнесу.У висновках наголошено, що сучасна облікова політика повинна виконувати не лише регламентуючу, а й управлінсько-аналітичну функцію, сприяючи фінансовій стабільності, інвестиційній привабливості та зміцненню інституційних засад економічної безпеки підприємництва у повоєнний період.Ключові слова: облікова політика, управлінський інструментарій, контроль, інтеграція, облікова інформація, малі та середні підприємства, повоєнна відбудова, прозорість, система обліку, економічна стійкість.