Порівняльний аналіз управлінських практик у комерційній та некомерційній сферах - Грошелева, Олена Геннадіївна; Усатенко, Олександр Васильович; Дудник, Алла Вікторівна; Папіж, Юлія Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасна парадигма управління зазнає істотних змін під впливом глобальних викликів, цифрової трансформації та гуманізації економічних процесів. У цих умовах зростає значення порівняльного аналізу управлінських практик у комерційній та некомерційній сферах, що, попри різну природу, дедалі частіше взаємодіють і взаємозбагачуються. Комерційні структури інтегрують етичні принципи, соціальну відповідальність та елементи громадського управління, тоді як некомерційні організації запозичують бізнес-методи планування, мотивації та контролю для підвищення результативності діяльності. Така практика змішаних управлінських моделей формує потребу у науковому осмисленні нових форм корпоративної поведінки, емоційного інтелекту та етичного лідерства. Метою дослідження є здійснення порівняльного аналізу управлінських практик у комерційній та некомерційній сферах, визначення відмінностей і спільних рис у практиках управління персоналом, комунікацією, конфліктами, етичними принципами та емоційним інтелектом. Методи дослідження охоплюють порівняльний, системний, структурно-функціональний та соціально-психологічний аналіз. У результаті дослідження виявлено, що управлінські практики обох секторів зближуються у напрямі синтезу економічної доцільності та соціальної відповідальності. У комерційних структурах переважають механізми контролю, KPI та раціональної мотивації, тоді як у некомерційних – етична участь, колегіальність і психологічна підтримка. Водночас спільним для обох сфер є прагнення до розвитку емоційного інтелекту, що підсилює ефективність комунікацій і формує довіру в колективі. Запропонована модель «емоційно-комунікативного балансу» відображає взаємозв’язок когнітивних, емоційних і етичних компонентів управління, тоді як концепція «емоційного лідерства» визначає етику, самоконтроль, самомотивацію та емпатію як основні компетенції сучасного керівника. Розроблена матриця управлінських компетенцій може бути використана як практичний інструмент для підготовки менеджерів нового покоління в обох секторах економіки.