Підвищення лояльності В2В клієнтів через цифрову співрозробку рішень у середовищі цифрового близнюка промислового підприємства - Мальчик, Марʼяна Василівна; Оплачко, Ірина Олександрівна; Василів, Володимир Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасній цифровій економіці промислові підприємства стикаються з необхідністю не лише оптимізувати внутрішні процеси, а й підвищувати лояльність B2B клієнтів. Цифрові близнюки в поєднанні з концепцією цифрової співрозробки рішень створюють нові можливості для інтерактивної взаємодії, прогнозування та тестування продуктів у віртуальному середовищі. Це дає змогу компаніям формувати довгострокові стратегічні партнерства та створювати додаткову цінність для клієнтів. Метою статті є вивчення впливу використання цифрових близнюків у процесі цифрової співрозробки на лояльність B2B клієнтів промислових підприємств. Методи. У дослідженні використано методи критичного аналізу наукових джерел, синтезу, табличного представлення, а також метод наукового абстрагування для систематизації практик впровадження цифрових близнюків. Результати. Встановлено, що основною метою цифрового близнюка є здійснення аналізу даних і моніторингу систем для підвищення ефективності прийняття рішень – як безпосередньо користувачем, так і від імені фізичного близнюка. Відмічено, що цифровий близнюк у поєднанні з цифровою співрозробкою дозволяє залучати клієнтів до процесу проєктування та тестування продуктів, підвищуючи емоційну і функціональну прив’язаність. Використання цифрових близнюків сприяє зниженню ризиків, оптимізації витрат та безпечному тестуванню рішень у віртуальному середовищі, що формує довіру й підсилює довгострокове партнерство між промисловим підприємством та його B2B клієнтами. Показано, що ефективне впровадження технології залежить від поетапного інвестування, стандартизації даних, ефективності заходів кібербезпеки та розвитку компетенцій персоналу. Висновки. Комплексне використання цифрових близнюків у середовищі цифрової співрозробки забезпечує підвищення конкурентоспроможності підприємств, створює нову якість взаємодії з клієнтами та формує стійкі B2B-відносини, перетворюючи разові угоди у довгострокові програми стратегічного партнерства.