Інноваційні технології управління агробізнесом у контексті системного менеджменту - Логоша, Роман Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено сучасні інноваційні технології управління агробізнесом у рамках підходу системного менеджменту. Розглянуто класифікацію цифрових та інтелектуальних технологій, їхній вплив на ефективність виробництва, стійкість та конкурентоспроможність аграрних підприємств. Проаналізовано теоретичні основи системного менеджменту та системного мислення як методологічної основи інтеграції інновацій у бізнес-процеси аграрних підприємств. Запропоновано модель впровадження інновацій в агробізнесі, що поєднує рівні стратегічного планування, організаційних трансформацій, цифрової інфраструктури та людського капіталу. Наведено практичні рекомендації та оцінку ризиків при впровадженні інновацій, а також перспективні напрями подальших досліджень.Метою статті є розробка та обґрунтування науково обґрунтованих підходів до впровадження інноваційних технологій управління агробізнесом у рамках системного менеджменту.Матеріали та методи. У роботі використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів, зокрема: системний аналіз (для оцінки взаємозв’язків між підсистемами підприємства та зовнішнім середовищем), .SWOT-аналіз (для ідентифікації сильних і слабких сторін, можливостей та загроз у впровадженні інновацій), методи цифрової аналітики та прогнозування (для оцінки ефективності технологічних рішень, їхнього впливу на виробничі процеси),кейс-аналіз (для проведення дослідження міжнародного та українського досвіду).Результати дослідження. У статті за результаті проведеного дослідження встановлено, що ефективне управління агробізнесом у сучасних умовах неможливе без системного підходу, який інтегрує технологічні, організаційні, економічні та соціальні складові в єдину управлінську систему. Системне мислення, доповнене інноваційними технологіями, забезпечує комплексне бачення діяльності аграрного підприємства, дозволяє оптимізувати використання ресурсів, підвищити продуктивність і знизити ризики у процесі прийняття управлінських рішень.Наукова новизна дослідження полягає у систематизації сучасних інноваційних технологій управління агробізнесом у рамках системного менеджменту, розробці моделі інтеграції інновацій на стратегічному, організаційному, технологічному та операційному рівнях та визначенні ключових факторів успішного впровадження інновацій та управління ризиками в аграрних підприємствах.Практичне значення отриманих результатів полягає у формуванні стратегічного підходу до інтеграції інновацій у системи управління аграрними підприємствами з метою підвищення їх конкурентоспроможності та стійкості.Висновки. У результаті дослідження встановлено, що системне мислення, доповнене інноваційними технологіями, забезпечує комплексне бачення діяльності аграрного підприємства, дозволяє оптимізувати використання ресурсів, підвищити продуктивність і знизити ризики у процесі прийняття управлінських рішень. Поєднання системного та інноваційного менеджменту створює нові можливості для формування стійких конкурентних переваг аграрних підприємств. Для України стратегічно важливою є адаптація міжнародного досвіду до національних умов, що передбачає розвиток цифрової інфраструктури, стимулювання інноваційної активності підприємств, формування освітньо-наукової бази та інтеграцію у міжнародні науково-технічні програми.Ключові слова: інновації, інноваційні технології, менеджмент, агробізнес, системний підхід, системний менеджмент, цифровізація, ланцюги постачання.