Лідерська поведінка та її вплив на мотивацію праці управлінського персоналу - Андрейченко, Андрій Вадимович; Лівінський, Анатолій Іванович; Найда, Ірина Станіславівна; Петрів, Іван Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено вплив лідерської поведінки на мотивацію праці управлінського персоналу в умовах соціально-економічної нестабільності та воєнного стану в Україні. Мета роботи полягає у систематизації сучасних наукових підходів до розуміння взаємозв’язку між стилем лідерства та рівнем внутрішньої мотивації управлінців, а також у визначенні ефективних стратегій управління, що забезпечують продуктивність і психологічну стійкість команд в умовах кризових змін. Методологічну основу дослідження становлять порівняльний, системний та аналітичний методи, які дозволили узагальнити теоретичні концепції лідерства (трансформаційного, сервант- та humble leadership), а також виявити специфіку їх реалізації у сучасних українських організаціях. Застосовано підхід контекстного аналізу, що дало змогу інтегрувати результати міжнародних досліджень із вітчизняним досвідом управління персоналом у період війни. У результаті дослідження встановлено, що трансформаційне лідерство сприяє формуванню спільного бачення, підвищенню залученості персоналу та розвитку внутрішньої мотивації через задоволення базових психологічних потреб – автономії, компетентності та взаємозв’язку. Сервант-лідерство виявлено як ефективний механізм зміцнення довіри та психологічної безпеки працівників, що є ключовим чинником підтримання продуктивності у кризових умовах. Humble leadership, засноване на скромності, рефлексії та відкритій комунікації, сприяє розвитку ініціативності, креативності та емоційної стійкості управлінських команд. Доведено, що український досвід лідерства вирізняється інтеграцією гуманістичних і антикризових підходів, орієнтованих на збереження морального духу колективів та ефективне управління в умовах постійних ризиків. Отримані результати підтверджують, що ефективна лідерська поведінка безпосередньо впливає на рівень внутрішньої мотивації управлінського персоналу, опосередковуючи цей вплив через створення атмосфери довіри, підтримки та відкритого діалогу. Виявлено, що поєднання різних стилів лідерства є необхідною умовою гнучкого управління під час криз, а розвиток емоційного інтелекту керівників посилює їхню здатність знижувати рівень тривожності працівників і запобігати вигоранню. Український досвід доводить, що морально-етична відповідальність лідера, прозорість управлінських рішень і підтримка соціально значущих ініціатив формують унікальну модель управління, що базується на взаємній довірі, емпатії та ціннісній орієнтації. У висновках підкреслено, що лідерська поведінка виступає визначальним чинником мотивації праці управлінців, забезпечуючи їхню залученість, стійкість і готовність діяти в умовах невизначеності. Рекомендовано впроваджувати комплексний підхід до розвитку лідерства, орієнтований на поєднання трансформаційних і сервант-принципів, розвиток емоційного інтелекту та формування корпоративної культури довіри. Отримані результати можуть бути використані для удосконалення практик управління персоналом у вітчизняних організаціях у період воєнних і післявоєнних трансформацій. Ключові слова: лідерство, мотивація, праця менеджера, стиль управління, управління персоналом.