Наукові підходи до визначення і управління змінами поведінкових факторів у сфері фінансових відносин - Онишко, Олег Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Метою статті є визначення підходів до аналізу та управління змінами поведінкових факторів у сфері фінансових відносин. У статті розглянуті питання узгодженості при формуванні моделей фінансової поведінки в частині врахування реальних і перспективних інтересів та можливостей, не ігноруючи при цьому значимості систем стримування та противаг. Наголошено, що для забезпечення відповідальної поведінки її зміни не повинні обумовлюватися лише інтересами та спонтанними рішеннями, а мати спрямований характер. Визначені умови, за яких поведінка перетворюється в ресурс, здатний реально спрямовувати та упорядковувати важливі для суспільства відносини, зокрема в управлінні фінансовою діяльністю. Обгрунтовано, що функціональна взаємодія інтересів, поведінки та відповідальності в ході вирішення проблем сучасного фінансового господарства на всіх рівнях, стримується недостатнім втіленням інституту відповідальності в систему управлінських рішень. Зазначено про відсутність єдності та цільової спрямованості в межах спільної методологічної основи, яка поєднує всі складові поведінкового ланцюга і здатна надати поведінковим факторам статусу генератора системи модифікації фінансових відносин. Для адекватної реалізації причинно-наслідкових зв’язків між поведінкою та відповідальністю і на цій основі дотримання та збалансування публічних і приватних інтересів, запропоновано підхід щодо їх розгляду в якості процесу та системи. Основою такого підходу визнано об’єктивність представлення поведінки та відповідальності як мережі подій і процесів, що формуються індивідуально та під впливом зовнішніх чинників. Одночасно наголошено на їх представленні і як системи, що включають певні типи поведінки та форми відповідальності, а притаманні системі властивості дозволяють вирішити наскільки її елементи пов’язані та співставні для розв’язання поставлених цілей, формуючи орієнтацію для оцінки і вибору майбутніх змін поведінки та відповідальності. Зазначено, що в теоретичному форматі це сприятиме повнішому розкриттю їх сутності та змістовного наповнення, а на практичному рівні формуванню їх нових моделей.