Методологічні підходи до управління стратегічними змінами та прийняття інвестиційних рішень в операційній діяльності сучасних організацій - Дідур, Ганна Іванівна; Запша, Галина Миколаївна; Телічко, Наталія Александрівна; Мельничук, Оксана Іванівна; Кравцова, Олександра Олегівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті розглянуто методологічні підходи до управління стратегічними змінами та прийняття інвестиційних рішень в операційній діяльності сучасних організацій. Актуальність дослідження зумовлена зростаючою складністю бізнес-середовища, впливом глобалізації, цифрової трансформації та воєнних викликів, що потребує інтегрованих підходів до забезпечення стійкості та конкурентоспроможності підприємств. Метою статті є теоретичне обґрунтування та розвиток методологічних основ управління стратегічними змінами та прийняття інвестиційних рішень з урахуванням динаміки зовнішнього середовища. Методологія дослідження базується на використання системного підходу, що дозволяє комплексно розглядати управління стратегічними змінами та прийняття інвестиційних рішень у взаємозв’язку з внутрішніми та зовнішніми факторами розвитку організації. Структурно-функціональний підхід використано для ідентифікації ключових підсистем управління змінами та визначення їх функцій. Результати. У результаті визначено сутність стратегічних змін як організаційних трансформацій, що забезпечують довгостроковий розвиток підприємства, та обґрунтовано їх тісний зв’язок із прийняттям інвестиційних рішень. Розроблено структурну модель системи управління стратегічними змінами, яка включає цільову, аналітичну, планову, організаційну, ресурсну, виконавчу та контрольну підсистеми. Систематизовано функції управління змінами (планування, організація, координація, мотивація та контроль), що інтегрують стратегічні та інвестиційні аспекти розвитку. Виокремлено ключові етапи процесу - підготовчий, впровадження, контроль та оцінку ефективності, - які забезпечують цілісність стратегічних трансформацій. Висновки. У висновках наголошено на необхідності використання комплексного методологічного підходу, що поєднує системний, процесний та ситуаційний рівні аналізу, а також підкреслено значення подолання опору персоналу змінам і формування культури інновацій. Подальші дослідження доцільно зосередити на розвитку компетенцій працівників для підвищення ефективності управління стратегічними змінами та інвестиційними проєктами.