Теоретичні аспекти визначення сутності ризику неплатоспроможності підприємства - Вовченко, Артем Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Мета дослідження полягала у розкритті теоретичних аспектів визначення сутності ризику неплатоспроможності підприємства, що передбачалось шляхом проведення теоретичного узагальнення існуючих визначень сутності ризику неплатоспроможності підприємства; формулювання комплексного визначення поняття ризику неплатоспроможності підприємства на основі проведеного аналізуМетоди дослідження ґрунтуються на системному підході до розгляду сутності ризику неплатоспроможності підприємства, а також на використанні методів аналізу, синтезу, узагальнення та морфологічного аналізу. Це дало змогу виокремити наукові підходи до трактування ризику неплатоспроможності та розкрити його сутність. Результати дослідження полягають у визначенні ризику неплатоспроможності як імовірності виникнення ситуації, коли через дисбаланс між обсягом та часовою структурою зобов’язань і реальними можливостями їх покриття за рахунок ліквідних активів та грошових потоків підприємство втрачає здатність своєчасно виконувати фінансові зобов’язання, що створює загрозу для інтересів ключових стейкхолдерів – кредиторів, інвесторів, працівників, держави та контрагентів, і може проявлятися як у формі короткострокових розривів ліквідності, так і у вигляді довгострокової втрати фінансової стійкості.Висновки. Проведене дослідження дало змогу уточнити сутність ризику неплатоспроможності та визначити його ключові прояви у діяльності підприємств. Встановлено, що даний ризик виступає комплексним поняттям і безпосередньо впливає на фінансову стійкість та перспективи розвитку бізнесу. Подальші наукові пошуки доцільно зосередити на розробці методичних підходів та практичного інструментарію для кількісної оцінки ризику неплатоспроможності підприємств в контексті забезпечення ефективного управління з метою запобігання.Ключові слова: неплатоспроможність, ризики, діяльність підприємства, ліквідність, платоспроможність, банкрутство, грошові потоки, ресурси підприємства.