Адаптація системи управління якістю до нових викликів цифрової трансформації - Сохань, Інна Віталіївна; Западенко, Віктор Олександрович; Лузан, Євгеній Станіславович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є визначення ефективних підходів до інтеграції цифрових технологій у систему управління якістю на підприємствах та в організаціях, а також оцінювання впливу цифровізації на підвищення точності, оперативності та прозорості управлінських процесів. У роботі застосовано комплекс методів аналізу та синтезу наукових джерел, порівняльного аналізу сучасних стандартів управління якістю (ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, ISO 45001, ISO 50001), а також емпіричні методи оцінювання ефективності впровадження цифрових інструментів у практику підприємств. Результати дослідження свідчать, що цифровізація сприяє автоматизації контрольних процесів, моніторингу критичних показників у режимі реального часу та прогнозуванню ризиків, що значно знижує ймовірність виробництва неякісної продукції та підвищує рівень задоволеності замовників. Крім того, інтеграція аналітичних систем та алгоритмів штучного інтелекту забезпечує оптимізацію ресурсів, прискорює процеси прийняття управлінських рішень і підвищує узгодженість роботи структурних підрозділів. У статті окремо розглянуто сучасні обмеження систем управління якістю в умовах цифрової трансформації, зокрема низький рівень цифрової компетентності персоналу, складність інтеграції існуючих систем та ризики кібербезпеки. На основі аналізу літератури та практичного досвіду запропоновано науково обґрунтовані рекомендації щодо поетапного впровадження цифрових інструментів, включно з інтеграцією програмних рішень для управління якістю, використанням аналітичних платформ для прогнозування ризиків, автоматизацією процесів контролю та забезпеченням відповідності міжнародним стандартам. Зроблено висновок, що адаптація системи управління якістю до нових викликів цифрової трансформації є стратегічним чинником підвищення конкурентоспроможності підприємств, ефективності їх діяльності, прозорості процесів і рівня задоволеності споживачів. Отримані результати можуть бути використані як у практичній діяльності підприємств для оптимізації управлінських процесів, так і в наукових дослідженнях для подальшого розвитку методології інтеграції цифрових технологій у систему управління якістю.