Державна політика цифровізації ринкової інфраструктури в Україні: виклики, інституційні механізми та шляхи удосконалення - Коротун, Ольга Петрівна; Веретін, Людмила Станіславівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є комплексне обґрунтування теоретичних засад і прикладних напрямів удосконалення державної політики цифровізації ринкової інфраструктури в Україні. У центрі уваги – визначення сутнісного змісту цифрової ринкової інфраструктури як об’єкта державного регулювання, а також виявлення ключових викликів, інституційних бар’єрів і функціональних обмежень, що стримують ефективну цифрову трансформацію інфраструктурного середовища в умовах післякризового відновлення економіки.Методологічну основу статті становить системний підхід до аналізу економічної політики, структурно-функціональний підхід до дослідження ринкової інфраструктури, а також інституціональний аналіз державного регулювання. Застосовано методи логіко-змістовної інтерпретації нормативних документів, порівняльного аналізу стратегічних підходів, контент-аналіз звітів профільних органів (Мінцифра, OECD, UNDP), а також аналітичне узагальнення висновків світової та української наукової літератури.Результати дослідження дозволили уточнити теоретичні засади цифрової ринкової інфраструктури, виявити її багаторівневу структуру та роль як активного чинника модернізації ринку. Проаналізовано існуючі механізми державного впливу на цифровізацію інфраструктурної системи в Україні, включаючи нормативно-правові акти, організаційно-інституційні підходи та фінансові інструменти. Встановлено, що державна політика є фрагментарною, слабо координованою, не забезпечує системного моніторингу результатів і не має чітко визначеної підзвітності. Виявлено регіональні диспропорції у доступі до цифрової інфраструктури, відсутність єдиного стратегічного бачення та нестачу індикативних інструментів оцінки ефективності трансформаційних процесів.На основі результатів обґрунтовано необхідність розробки інтегрованої стратегії цифровізації ринкової інфраструктури, формування міжвідомчого механізму координації цифрових перетворень, впровадження системи індикаторів цифрової ефективності, розвиток державно-приватного партнерства у фінансуванні інфраструктурних інновацій та забезпечення інституційної спроможності органів публічної влади. Запропоновані підходи створюють підґрунтя для розробки нової моделі цифрової економічної політики, орієнтованої на результативність, доступність і структурну модернізацію ринку.