Технологія побудови стратегічної карти управління аграрним підприємством - Гривківська, Оксана; Татарчук, Андрій (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Кожне аграрне підприємство у своїй діяльності стикається з низкою проблем, які іноді необхідно вирішувати водночас. Це вимагає зусиль фахівців щодо прийняття оптимальних рішень щодо управління суб’єктом господарювання, на допомогу чому приходять стратегічні карти управління підприємством. Метою даного дослідження є теоретичне обгрунтування доцільності та практичні рекомендації щодо розробки технології побудови стратегічної карти управління аграрним підприємством. Методологія дослідження полягає у визначенні підходу до побудови та оцінювання стратегічної карти управління аграрним підприємством. У дослідженні застосовано загальнонаукові (метод спостереження, аналізу та синтезу, порівняння, вимірювання, моделювання, сходження від абстрактного до конкретного, ідеалізації, формалізації, аксіоматичний метод) та спеціальні методи наукового пізнання (групування та графічний метод). Результати дослідження показують, що розробка стратегічної карти аграрного підприємства сприяє реалізації довгострокової стратегії розвитку шляхом визначення пріоритетних цілей і узгодження їх між собою, що забезпечує систематизацію управлінських процесів і дозволяє кількісно оцінити досягнення цілей. Математична модель побудови стратегічної карти дозволяє кількісно оцінити рівень досягнення стратегічних цілей підприємства. Висновки. У процесі дослідження визначено, що стратегічна карта управління аграрним підприємством являє собою потужний інструмент реалізації стратегії, що забезпечує синергію між цілями на різних рівнях і підвищує конкурентоспроможність підприємства. Застосування запропонованої математичної моделі дозволяє кількісно оцінити ефективність досягнення стратегічних цілей та своєчасно виявляти потребу в коригуванні управлінських рішень. Окреслено перспективи подальших досліджень, які полягають у вивченні можливостей стратегічної карти для формування комплексної маркетингової стратегії, яка сприяє досягненню фінансових показників і забезпечує довгостроковий розвиток підприємства через підвищення задоволеності клієнтів, удосконалення бізнес-процесів та розвиток персоналу.