Фінансова стійкість підприємств в умовах економічної турбулентності: сучасні виклики та шляхи їх подолання - Коверза, Вікторія; Шендригоренко, Марина; Шевченко, Любов; Тарасенко, Олена (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті розглянуто сучасні виклики, зумовлені нестабільністю макроекономічного середовища, зокрема вплив кризових явищ, інфляційних процесів, валютних коливань та змін у регуляторній політиці на фінансовий стан підприємств. Мета дослідження полягає у визначенні ключових факторів фінансової стійкості підприємств в умовах економічної турбулентності та обґрунтуванні ефективних стратегій її забезпечення. Методи дослідження включають комплексний підхід, що поєднує кількісний і якісний аналіз, статистичне моделювання, порівняльний аналіз фінансових показників, а також методи експертного оцінювання ризиків. Використано інструменти SWOT-аналізу для оцінки внутрішніх і зовнішніх чинників впливу на фінансову стійкість підприємств та регресійний аналіз для виявлення залежності між рівнем фінансової стійкості та основними макроекономічними показниками. Результати дослідження демонструють, що забезпечення фінансової стійкості підприємств у кризових умовах потребує застосування адаптивних фінансових стратегій, включаючи диверсифікацію джерел фінансування, підвищення рівня ліквідності, оптимізацію структури капіталу та ефективне управління ризиками. Виявлено, що використання сучасних фінансових технологій, зокрема цифрових платформ та автоматизованих систем управління фінансами, сприяє підвищенню стійкості підприємств у нестабільному економічному середовищі. Висновки. Дослідження підтвердило необхідність розроблення комплексного підходу до забезпечення фінансової стійкості підприємств, що базується на гнучкому управлінні фінансовими ресурсами, моніторингу ризиків та адаптації до змін зовнішнього середовища. Запропоновані рекомендації можуть бути використані в практиці фінансового менеджменту для підвищення ефективності управління фінансовою стабільністю підприємств у довгостроковій перспективі.