Методи побудови системи мотивації на підприємствах сфери послуг - Степенко, Андрій Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто основні аспекти розроблення та впровадження систем мотивації на підприємствах сфери послуг в Україні, акцентовано увагу на їх різноманітності та різноспрямованості щодо використання підходів, методів та інструментів, спрямованих на підвищення продуктивності праці та задоволення потреб працівників та розкриття кадрового потенціалу. Розглянуто системний підхід до створення мотиваційних систем, що включає розроблення комплексних програм з урахуванням як матеріальних, так і нематеріальних стимулів, у межах якого важливого значення набуває використання бонусних систем, премій, можливостей для професійного розвитку та кар'єрного зростання. Розглянуто ефективний інструмент, що поєднує принцип комплексного підходу до побудови систем мотивації – створення та використання ціннісної пропозиції для співробітників (Employee Value Proposition – EVP), яка дозволяє ефективно використовувати трудовий потенціал підприємства й досягати максимального рівня продуктивності праці шляхом оптимізації плинності кадрів. Розглянуто основні методи побудови системи мотивації на підприємствах сфери послуг, їхні переваги та недоліки, а також практичні рекомендації щодо їх впровадження на рівні інших компаній з урахуванням можливості їх використання у якості універсальних методів підвищення продуктивності та зниження плинності кадрів. Визначено найбільш ефективні методи для підвищення продуктивності праці та рівня задоволеності працівників. Узагальнено, що для підтримки розвитку підприємства, які сьогодні функціонують в умовах повномасштабної війни та зазнають значних втрат, функціонуючи в умовах кадрового дефіциту, необхідно вирішити комплекс завдань, які відіграють суттєву роль та є необхідними для максимізації отримання прибутку й ефективного використання трудових ресурсів підприємств.