Економічна освіта, безпека життєдіяльності та оздоровчі технології: три складові успішного майбутнього - Івасюк, Надія Богданівна; Кохан, Ірина Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті обґрунтовується важливість комплексного підходу до формування успішного майбутнього через поєднання економічної освіти, безпеки життєдіяльності та оздоровчих технологій. Автори наголошують, що економічна освіта забезпечує фундаментальні знання щодо фінансової грамотності, підприємницької діяльності й розуміння світових економічних процесів, у той час як безпека життєдіяльності виступає ключем до особистого й колективного захисту від різного роду загроз, включаючи надзвичайні ситуації, інформаційні виклики та психологічні ризики. Паралельно з цим оздоровчі технології слугують основою для підтримки як фізичного, так і психоемоційного здоров’я, що дає змогу людині ефективніше реагувати на стреси й краще адаптуватися до динамічних змін навколишнього середовища. На прикладі практичних ситуацій висвітлено переваги фінансової грамотності для ухвалення зважених рішень, залучення інвестицій та побудови стійкого економічного підґрунтя. Показано, що грамотна організація безпеки життєдіяльності охоплює широкий спектр навичок – від опанування правил першої домедичної допомоги до формування екологічної свідомості, що в сукупності сприяє розвитку громадянської відповідальності. Окрему увагу приділено сучасним оздоровчим технологіям, які об’єднують у собі традиційні та інноваційні методи підтримання здоров’я, включно з персоналізованими планами тренувань та психологічною корекцією. Стаття вказує на недостатню кількість досліджень, що синтезують усі три складові в єдину концепцію і пропонують інструменти для їхньої інтеграції у сферу освіти та професійної підготовки. Зроблено висновок, що впровадження системного підходу, який одночасно охоплює економічну освіту, безпеку життєдіяльності та оздоровчі технології, має потенціал суттєво підвищити конкурентоспроможність і готовність людини до глобальних викликів. Розглянуто перспективи подальших досліджень, зокрема, у напрямку розробки методичних рекомендацій для різних рівнів навчання та формування комплексних програм, що враховують особливості сучасного суспільства.