Ефективність використання необоротних активів в системі організації їх обліку та управління - Даценко, Ганна Василівна; Майстер , Людмила Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У праці висвітлено положення щодо класифікації необоротних активів з метою дослідження їх сутності та можливості проведення в подальшому ґрунтовних наукових міркувань щодо питань вдосконалення організації їх обліку задля підвищення ефективності результатів господарської діяльності суб’єктів бізнесу. Запропоновано до практичного впровадження удосконалені елементи варіативності складу та структури необоротних активів на вітчизняних підприємствах, використовуючи результати порівняння провідного досвіду ряду розвинених країн Європейського Союзу, що забезпечуватиме активізацію та пришвидшення процесу інтеграції вітчизняного обліку до міжнародного. У контексті достовірності оцінки та узагальнення облікової інформації щодо наявності необоротних активів у підприємств, основні фонди яких розміщені на тимчасово окупованих територіях чи є пошкодженими внаслідок військових атак агресора, значну увагу акцентовано на потребі розроблення детальних методів й інструментів, застосування форм первинної документації для фіксації фактографічної інформації при їх тимчасовому обліковуванні з ціллю визначення залишкової вартості та зниження податкових ризиків за розрахунками по ПДВ при списанні необоротних активів. Метою проведення наукового дослідження є необхідність в удосконаленні сутності, класифікації та організації обліку необоротних активів з ціллю їх ефективного використання на промислових підприємствах в умовах сьогодення. При написанні статті було використано методи наукового групування, аналізу, синтезу, а також графічний метод задля розкриття сутності необоротних активів, їх класифікації з метою удосконалення організації обліку в ході бухгалтерської обробки інформації з ціллю достовірності висвітлення даних та встановлення рівня ефективності використання необоротних активів на підприємствах в реальних умовах провадження бізнесу. Результати. У статті проведено критичний аналіз нормотворчих положень та отриманих результатів наукових пошуків вченими-економістами з питань вдосконалення облікового забезпечення необоротних активів в умовах впровадження євро інтеграційних процесів. Обґрунтовано потребу у розробці особливостей обліку необоротних активів на підприємствах, що мали часткове пошкодження чи повне руйнування об’єктів необоротних активів внаслідок воєнних дій на території України. Запропоновано потенційне впровадження компонентного обліку необоротних активів, зокрема, основних засобів, як їх найбільшої вагомої частки, враховуючи аспекти визнання витрат з нарахування амортизації та вибору системи оподаткування. Висновки. Отримані результати проведеного дослідження обґрунтовують необхідність впровадження нових підходів до організації обліку необоротних активів в умовах сучасних реалій.