Оцінка ролі професійної етики в забезпеченні прозорості аудиторської діяльності - Мейш, Алла Василівна; Іванова, Наталія Анатоліївна; Ковальова, Тетяна Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Досліджено вплив професійної етики на якість аудиторських перевірок, забезпечення прозорості фінансової звітності та підвищення рівня довіри до аудиторських висновків. Встановлено, що етичні стандарти є фундаментальною основою аудиторської діяльності, оскільки сприяють мінімізації фінансових ризиків, запобігають маніпуляціям із даними та підвищують відповідальність аудиторів перед суспільством. Проаналізовано міжнародні та національні стандарти аудиторської етики, встановлено їхній взаємозв’язок і визначено напрями вдосконалення механізмів регулювання аудиторської діяльності. Метою дослідження є оцінка ролі професійної етики в забезпеченні прозорості аудиторської діяльності та розроблення рекомендацій щодо підвищення рівня дотримання етичних стандартів у сучасних умовах. Для досягнення мети застосовано комплексний підхід, що містить аналіз нормативно-правових документів для визначення стандартів етики в аудиті, порівняльний метод для зіставлення національних і міжнародних регуляторних механізмів, контент-аналіз наукових публікацій для виявлення основних тенденцій у сфері аудиторської етики, а також метод системного узагальнення для формування рекомендацій щодо вдосконалення етичних стандартів і механізмів контролю. Результати дослідження доводять необхідність гармонізації аудиторських стандартів відповідно до глобальних викликів цифрової трансформації, посилення регуляторного контролю та запровадження ефективних механізмів забезпечення етичної поведінки аудиторів. Розроблено рекомендації щодо підвищення ефективності механізмів регулювання професійної етики, зокрема шляхом удосконалення системи незалежного аудиту, підвищення прозорості діяльності аудиторських компаній, розширення антикорупційних заходів і впровадження цифрових технологій для моніторингу дотримання етичних стандартів. Перспективи подальших досліджень стосуються аналізу впливу автоматизованих технологій на дотримання етичних норм в аудиті, оцінки ефективності регуляторних механізмів і розроблення інноваційних моделей контролю за професійною поведінкою аудиторів.