Тенденції розвитку санаторно-курортного господарства України - Горожанкіна, Наталія Анатоліївна; Горб, Костянтин Миколайович; Гриценко , Антон Вадимович; Тарасенко, Ганна Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті проведено аналіз сучасного стану санаторно-курортного господарства України в умовах воєнного стану. Виявлено основні тенденції розвитку галузі, зокрема значне скорочення кількості санаторно-курортних закладів унаслідок анексії Автономної Республіки Крим, а також активних бойових дій та ракетних атак на територіях Донецької, Луганської, Запорізької, Сумської, Харківської, Херсонської та Миколаївської областей. Визначено, що ці фактори суттєво обмежують можливості використання природно-кліматичних ресурсів і санаторно-курортної інфраструктури, що негативно впливає на перспективи розвитку галузі. Методологічною основою дослідження є системний підхід, що дозволяє комплексно оцінити вплив зовнішніх і внутрішніх чинників на функціонування санаторно-курортного господарства. Використано методи статистичного аналізу, порівняльного дослідження та експертного оцінювання. У результаті дослідження окреслено ключові проблеми розвитку санаторно-курортного господарства, серед яких: зниження державного фінансування через нестабільну військово-політичну та економічну ситуацію, моральне та фізичне зношення більшості санаторіїв, збудованих у 1980–1990-х роках, недостатнє нормативно-правове регулювання діяльності санаторно-курортних закладів, що спричиняє незаконне використання їхньої матеріально-технічної бази. Окреслено шляхи вирішення зазначених проблем, серед яких: інтеграція санаторно-курортного господарства України у міжнародний ринок медичного туризму, модернізація інфраструктури закладів з урахуванням сучасних технологій реабілітації, створення глобального інформаційного простору для популяризації українських санаторіїв, розвиток комунікаційних технологій, спрямованих на покращення взаємодії з іноземними споживачами послуг, а також посилення регуляторної політики у сфері санаторно-курортної діяльності. Важливим фактором покращення ситуації є підвищення рівня життя населення, що дозволить розширити внутрішній ринок санаторно-курортних послуг. Зроблено висновок, що відновлення та розвиток санаторно-курортного господарства України потребують державної підтримки, інвестицій у модернізацію закладів, адаптації до європейських стандартів медичного туризму та активного залучення міжнародних партнерів. Упровадження комплексних реформ сприятиме підвищенню конкурентоспроможності українського санаторно-курортного сектора на світовому ринку.