Соціальне підприємництво та його роль у розв’язанні сучасних соціально-економічних проблем - Чвертко, Людмила Андріївна; Вінницька, Оксана Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування теоретико-правових засад розвитку соціального підприємництва та визначення необхідності його впливу на подолання бідності, безробіття, ексклюзії й соціальної нерівності в Україні. Методи. Для реалізації поставлених завдань використовувалися такі методи: системний підхід – для розгляду соціального підприємництва як частини соціально-економічної системи; теоретичного узагальнення та групування – для визначення ключових характеристик соціального підприємництва; статистичний метод –для обґрунтування необхідності розвитку соціального підприємництва в Україні; компаративний метод – для порівняння правових та організаційних засад соціального підприємництва в економічно розвинених країнах Європи з українськими умовами; дедукції та індукції – для визначення шляхів розвитку підприємницьких ініціатив в Україні. Результати. Визначено сутність соціального підприємництва, його роль та значення для розв’язання сучасних соціально-економічних проблем. Обґрунтовано необхідність впровадження комплексних та системних заходів, спрямованих на працевлаштування вразливих верств населення, їх професійну адаптацію та підтримку в започаткуванні власної справи. Зазначено, що ефективним інструментом проактивної політики соціально-економічного включення є соціальне підприємництво. Узагальнено досвід економічно розвинених країн Європи щодо розвитку соціального підприємництва, розглянуто правові засади його становлення в Польщі. Окреслено перспективи розвитку громадських та приватних підприємницьких ініціатив в Україні на основі європейських цінностей. Висновки. Виклики, що стоять перед системою соціального захисту в Україні, не втратять своєї актуальності й після завершення воєнного стану, потребуючи активних заходів соціально-економічної політики. Для підтримки зайнятості та забезпечення економічної самодостатності вразливих категорій населення важливо активізувати розвиток соціального підприємництва, що передбачає вдосконалення нормативно-правової бази, розширення фінансових можливостей та зміцнення партнерства між державними, громадськими й приватними структурами. Важливими завданнями є популяризація ідей соціального підприємництва, впровадження освітніх програм для підприємців, підвищення обізнаності про соціальні бізнес-моделі та підвищення рівня цифрової грамотності.