Прибуток як основа фінансової стійкості та стратегічного розвитку підприємства - Перерва , Петро Григорович; Лега, Ольга Василівна; Тютюнник, Світлана Василівна; Тютюнник , Юрій Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Умови сучасної економіки, що характеризуються підвищеними ризиками, вимагають переосмислення ролі прибутку як основного ресурсу забезпечення стійкого розвитку. Актуальність дослідження визначається потребою в нових підходах до управління прибутком, які враховують глобальні виклики, зокрема інтеграцію принципів сталого розвитку, інвестування в інновації та соціальну відповідальність. Метою дослідження є розробка методичних підходів до обліку формування та використання прибутку, а також аналіз його впливу на фінансову стійкість і конкурентоспроможність підприємства, враховуючи сучасні економічні виклики. Методи дослідження: теоретичний аналіз: вивчення економічної природи прибутку, його функцій та ролі в управлінні підприємством; емпіричні методи: аналіз динаміки прибутку підприємств у розрізі регіонів і галузей; порівняльний аналіз: дослідження впливу різних стратегій використання прибутку на фінансову стабільність; методи моделювання: оцінка можливостей інтеграції прибутку в досягнення цілей сталого розвитку. Результати дослідження. У ході дослідження визначено: основні функції прибутку (економічну, фінансову, контрольну, екологічну, інноваційну та соціальну) та їх вплив на формування стійкості підприємства; вплив зовнішніх факторів, таких як економічна нестабільність, природні ресурси, кліматичні зміни та воєнні дії, на процес формування прибутку; необхідність перегляду підходів до використання прибутку для фінансування "зелених" проектів, впровадження інновацій та підвищення соціальної відповідальності підприємств; рекомендації щодо забезпечення ефективного управління прибутком для досягнення конкурентоспроможності та реалізації цілей сталого розвитку. Висновки. Результати дослідження підтвердили, що прибуток є не лише джерелом інвестицій, але й інструментом реалізації стратегічних цілей підприємства. Його ефективне використання сприяє досягненню фінансової стійкості, інтеграції у глобальні ринки та підвищенню рівня відповідальності перед суспільством і навколишнім середовищем. Управління прибутком, орієнтоване на сталий розвиток, дозволяє підприємствам адаптуватися до сучасних викликів та створювати цінність для всіх зацікавлених сторін.