Стратегічне управління фінансовим потенціалом будівельних підприємств: концептуальні засади та практичні аспекти - Прокопенко, Ольга Володимирівна; Гелюх, Герман Вікторович; Глівінська, Юлія Василівна; Андрєєва, Віта Анатоліївна; Пікіняр, Василь Русланович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета. Ця стаття спрямована на оцінку фінансової спроможності українських будівельних підприємств протягом 2018-2023 років, враховуючи роль макроекономічних показників, особливості галузі та зовнішні шоки, включаючи пандемію COVID-19 і триваючу війну з Росією. Дослідження було зосереджено на визначенні ключових фінансових показників і факторів стійкості, які впливатимуть на зростання та стабільність будівельних компаній у період економічної кризи. Методи. У дослідженні було використано економетричний аналіз фінансових показників 20 провідних українських будівельних компаній за допомогою нелінійного моделювання. Макроекономічні та галузеві фактори, включаючи зростання ВВП, інфляцію, зростання ВВП, інфляцію, обмінні курси, дозволи на будівництво та технологічні інновації, були включені в аналіз, щоб визначити їхній вплив на фінансовий потенціал. Потім дослідження оцінює наслідки зовнішньої кризи для фінансової стабільності та фінансової стійкості компаній. Результати. Результати дослідження показують, що макроекономічні чинники дуже сильно впливають на фінансову стійкість будівельних компаній, зокрема вплив зростання ВВП, інфляції та коливань курсу іноземної валюти виявляється більш значущим, ніж вплив інших макроекономічних факторів. Однак пандемія COVID-19 і триваюча війна з Росією призвели до серйозних наслідків, що ще більше підкреслило вразливість сектора до таких потрясінь з боку аутсайдерів. Ключові фактори стійкості технологічних інновацій, адаптивних методів управління та специфічних для сектора нормативних змін також визначені як критичні рушійні сили довгострокового зростання та фінансової стабільності будівельної галузі. Висновки. Нарешті, дослідження робить висновок, що розробка відповідних заходів в українському будівельному секторі вимагає чіткого розуміння його фінансової динаміки під час кризи, і що це підвищить стійкість і стійкість сектора. Результати також показують цінність адаптивних стратегій, спеціальних технологій і макроекономічної стабільності для сталого зростання галузі. Рекомендація щодо подальших досліджень полягає в тому, щоб дослідити довгостроковий вплив цих зовнішніх криз на сектор, а також вивчити порівняльні стратегії, які будівельні фірми використовують в інших країнах, що стикаються з подібними проблемами.