Менеджмент організації: теоретичні основи та інноваційні підходи до управління - Ігнатюк, Вікторія Василівна; Навроцька, Тамара Анатоліївна; Гончар, Тетяна Миколаївна; Цюман, Євгенія Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття підкреслює, що сучасний менеджмент організацій є складним і динамічним процесом, який потребує постійного вдосконалення та адаптації до змінюваного зовнішнього середовища. Інтеграція традиційних теорій з інноваційними підходами є ключем до досягнення поставлених цілей. У статті розглядаються інноваційні підходи до управління, що сприяють підвищенню ефективності діяльності підприємств. Основну увагу приділено сучасним методам, таким як гнучкі методології, дизайн-мислення, цифровий менеджмент та підхід на основі даних. Проаналізовано їх вплив на адаптацію підприємств до швидких змін і підвищення конкурентоспроможності. Результати дослідження свідчать про важливість інтеграції цих підходів у сучасні організаційні процеси. Ця стаття надає цінний внесок у дослідження менеджменту, пропонуючи нові перспективи для покращення управлінських практик в умовах сучасних викликів. Метою статті є висвітлення нагальної потреби у подоланні розриву між теорією та практикою в управлінні організаціями шляхом представлення теоретичних підходів та інноваційних методів, спрямованих на вдосконалення процесів прийняття рішень, розподілу ресурсів та довгострокового стратегічного планування. У дослідженні наголошується на актуальності адаптації традиційних моделей управління до реалій сучасного бізнес-середовища з інтеграцією передових інновацій. В процесі дослідження використовувались методи порівняльного аналізу – для дослідження теоретичних аспектів статті; метод узагальнення дозволив вистроїти інноваційні підходи до формування концепцій управління в післявоєнній Україні. Результати та висновки. У статті визначено ключові інноваційні підходи до управління, серед яких: гнучкі методології (Agile, Scrum); дизайн-мислення (Design Thinking); підхід до управління на основі даних (Data-Driven Management); цифровий менеджмент; емпатійне лідерство; підходи до сталого розвитку та еко-інновацій. Проведено аналіз впливу цих підходів на діяльність підприємств. Встановлено, що інтеграція інноваційних підходів сприяє досягненню стратегічних цілей підприємств, таких як підвищення конкурентоспроможності та забезпечення сталого розвитку. Висновки. Інноваційні підходи до управління є ключовим елементом розвитку сучасних підприємств, що функціонують у динамічному середовищі. Впровадження гнучких методологій, цифрових технологій і клієнтоорієнтованих підходів сприяє підвищенню продуктивності, гнучкості та конкурентоспроможності організацій. Водночас успіх залежить від належної адаптації та навчання персоналу, а також від системного впровадження інновацій. Подальші дослідження мають бути зосереджені на вивченні довгострокових наслідків використання цих підходів.