Проблеми статистичного оцінювання рівня корупції в Україні - Копитко, Марта Іванівна; Вінічук, Марія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є дослідження особливостей та виявлення проблем статистичного оцінювання рівня корупції в Україні. У статті визначено сутність корупції та досліджено особливості оцінювання її рівня в Україні в умовах сучасності та невизначеності. Встановлено, що основні підходи до трактування корупції зводяться до її розуміння як складного і небезпечного соціально-економічного явища, яке стрімко поширюється на різні сфери суспільних відносин, загрожує інтересам держави, важко піддається оцінюванням та передбачає отримання власної вигоди посадовими особами та їх збагачення. З’ясовано, що в Україні відсутній методичний інструментарій проведення статистичного оцінювання рівня корупції, а розрахунки її рівня проводяться міжнародною неурядовою організацією Transparency International та її представництвом в Україні на підставі даних щодо сприйняття корупції суспільством. Виявлено, що зростання рівня корупції в Україні спостерігається в період посилення суспільно-політичної та фінансово-економічної криз, а також поглиблення макроекономічної нестабільності. Окреслено основні пріоритети забезпечення ефективності боротьби із корупцією на національному рівні та встановлено, що найбільш ефективними у протидії корупції в Україні є такі інституції як Офіс Президента та Президент України, Служба безпеки України та Національне антикорупційне бюро України. Доведено необхідність формування Методики оцінювання рівня корупції в Україні, як єдиного комплексного законодавчо врегульованого документу із передбаченням можливостей оцінювання рівня корупції на регіональному рівні за критеріями кількісних і якісних показників. Обґрунтовано необхідність оцінювання корупційних ризиків та важливість здійснення превентивних заходів щодо недопущення корупційних проявів. Запропоновано проведення оцінювання рівня корупції в розрізі регіонів України, що дозволить здійснити їх групування за спільними ознаками поширення корупції, виявити основні проблеми її інтенсифікації та розробити комплекс заходів щодо запобігання та протидії.