Оцінка фінансових показників підприємства за допомогою методів множинної регресії та спеціалізованого програмного забезпечення - Ставицький, Олександр Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета дослідження полягає у розробці та застосуванні методів множинної регресії для оцінки фінансових показників підприємства з використанням спеціалізованого програмного забезпечення. У сучасних умовах глобалізації та швидких змін на ринку, підприємства стикаються з необхідністю постійного моніторингу та оцінки своїх фінансових показників, для забезпечення стабільного розвитку та конкурентоспроможності. Традиційні методи фінансового аналізу часто не враховують складність взаємозв'язків між різними фінансовими показниками, що може призводити до неточних висновків та неефективних управлінських рішень. Методи дослідження включають, використання множинної регресії для аналізу взаємозв'язків між різними фінансовими показниками підприємства, такими як матеріальні витрати, витрати на оплату праці, амортизація, інші операційні витрати та чистий дохід від реалізації продукції. Для проведення аналізу було обрано підприємство, яке спеціалізується на виробництві кондитерської продукції. Використання спеціалізованого програмного забезпечення дозволить підвищити точність фінансового аналізу та прогнозування. Результати дослідження показали, що методи множинної регресії є ефективними для аналізу фінансових показників підприємства. Вони дозволяють враховувати вплив кількох незалежних змінних одночасно, що забезпечує більш точні прогнози. Взаємозв'язки між фінансовими показниками та зовнішніми факторами мають значний вплив на фінансові результати підприємства. Врахування цих взаємозв'язків дозволяє отримати більш точні та надійні результати аналізу. Використання спеціалізованого програмного забезпечення підвищує точність та ефективність фінансового аналізу, що сприяє прийняттю обґрунтованих управлінських рішень. Висновки дослідження підтверджують важливість використання методів множинної регресії для підвищення точності фінансового аналізу та прогнозування. Це дозволяє підприємствам більш точно оцінювати свої фінансові показники, приймати обґрунтовані управлінські рішення та забезпечувати стабільний розвиток в умовах конкурентного ринку. Для подальших досліджень рекомендується зосередитися на вдосконаленні методології фінансового аналізу, враховуючи нові технології та підходи, а також на розробці рекомендацій для підприємств щодо оптимізації управлінських рішень на основі результатів фінансового аналізу.