Оптимізація управлінської діяльності для малого та середнього бізнесу: підходи та інструменти - Середа, Сергій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Малий і середній бізнес (МСБ) є основною частиною економіки України, яка забезпечує стабільність, зайнятість та розвиток ринкових відносин. У сучасних умовах, зокрема, через вплив повномасштабної війни, МСБ постає перед низкою бар’єрів, які стримують його розвиток: обмежений доступ до ресурсів, відсутність кваліфікованих кадрів, складність виходу на міжнародні ринки. Це зумовлює необхідність пошуку ефективних інструментів управління та оптимізації бізнес-процесів для підвищення конкурентоспроможності та стійкості підприємств. Метою дослідження є аналіз ролі малого й середнього бізнесу в економічному розвитку України, визначення основних бар’єрів його зростання, дослідження сучасних управлінських інструментів для оптимізації бізнес-процесів, а також розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення управлінських процесів на підприємствах МСБ. Для досягнення мети було використано такі методи дослідження: аналіз і синтез наукової літератури для вивчення теоретичних основ оптимізації бізнес-процесів; методи порівняння для визначення ефективності сучасних управлінських інструментів; практичний підхід до оцінки реальних бар’єрів і викликів, перед якими постають підприємства МСБ в Україні. Результати дослідження свідчать, що МСБ є важливим драйвером економічного розвитку, але його діяльність значною мірою залежить від зовнішніх та внутрішніх умов. Визначено основні бар’єри, які стримують розвиток МСБ, серед яких – фінансова та кадрова обмеженість, відсутність доступу до міжнародних ринків, руйнівний вплив війни. Окреслено роль сучасних інструментів, таких як Workflow і BPM, у вдосконаленні бізнес-процесів. Упровадження цих технологій дає можливість автоматизувати процеси, скоротити витрати часу та ресурсів, підвищити адаптивність підприємств до змін зовнішнього середовища. Висновки. Дослідження підтвердило, що для забезпечення сталого розвитку МСБ необхідно впроваджувати інноваційні управлінські підходи та інформаційні системи, інвестувати у кваліфікований персонал та шукати нові можливості для розширення ринків збуту.