Цифровізація управління підприємницькою діяльністю в умовах мережевої економіки - Мозгова, Галина Валентинівна; Дячек , Віталій Васильович; Заіка, Ольга Вікторівна; Прус , Данило Владиславович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є аналіз ключових цифрових інструментів та технологій, вивчення їх впливу на оптимізацію управлінських процесів в підприємницькій діяльності в умовах мережевої економіки. Методи. В ході дослідження були використані такі методи наукового пізнання: аналізу та синтезу (з метою аналізу тенденцій цифровізації, виявлення ключових технологій та формування цілісного бачення їх впливу на підприємницьку діяльність в умовах мережевої економіки); контент-аналізу та кейсовий метод (для дослідження конкретних прикладів впровадження цифрових технологій, таких як CRM-системи, ERP-рішення, AI, Big Data, AR/VR); індукції (для узагальнення результатів спостереження). Результати. Цифрові технології стали рушієм вдосконалення управлінських процесів і сприяли розвитку мережевої економіки, створюючи нові формати співпраці між підприємствами, партнерами та споживачами. Дослідження показало, що основними найбільш розповсюдженими цифровими технологіями управління підприємницькою діяльністю є ERP-системи, CRM-технології та Big Data and Analytics. Аналіз успішних кейсів цифровізації дозволив зробити висновок, що на додаток до інформаційних систем результативним є впровадження Інтернету речей, штучного інтелекту, а також технологій віртуальної та доповненої реальності. Сучасні цифрові рішення стимулюють розвиток мережевої економіки, де компанії активно взаємодіють між собою та клієнтами через цифрові платформи. Основними проблемами при впровадженні цифрових технологій можуть стати високі витрати впровадження, відсутність мотивації у працівників, забезпечення безпеки даних, відсутність необхідних знань та навичок у персонала, обмеження на державному рівні. Відповідні стратегії дозволять подолати визначені перешкоди. Висновки. Використання новітніх цифрових технологій, таких як сучасні корпоративні інформаційні системи, штучний інтелект, віртуальна реальність, доповнена реальність та машинне навчання, суттєво змінює підхід до управління підприємствами та відкриває нові можливості для оптимізації бізнес-процесів. У поєднанні ці технології сприяють розвитку мережевої економіки та інтеграції підприємств у глобальні цифрові екосистеми, роблячи управління більш гнучким, швидким та ефективним.