Маркетингові інструменти управління конкурентоспроможністю ГЗК в умовах стратегічних змін - Приймак, Наталія Сергіївна; Архипенко, Світлана Вікторівна; Ніколайчук, Ольга Анатоліївна; Носенко, Олег Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою написання даної статті виступало обґрунтування практичних засад використання маркетингових інструментів управління конкурентоспроможністю гірничо-збагачувальних комбінатів та розробка рекомендацій щодо їх імплементації в умовах стратегічних змін ринкового середовища. В ході дослідження застосовано як загальнонаукові методи (аналіз, синтез, узагальнення, табличний метод тощо), так і специфічні (матричний метод, рейтингування, методика побудови багатокутника конкурентоспроможності тощо). У статті уточнено сутність категорії «управління конкурентоспроможністю підприємства» стосовно специфіки залізорудної галузі та систематизовано внутрішні й зовнішні чинники конкурентоспроможності ГЗК. Визначено, що управління конкурентоспроможністю підприємства реалізується на трьох рівнях: стратегічному, тактичному та оперативному. Проведено порівняльний аналіз основних маркетингових інструментів оцінювання конкурентоспроможності (матриць BCG та McKinsey, багатокутника конкурентоспроможності, кривої витрат C1, матриці конкурентного профілю та фінансових показників) і обґрунтовано доцільність комбінованого підходу до їх застосування. На основі аналітичних даних про роботу ГЗК за 2021-2025 роки здійснено комплексний аналіз конкурентного середовища ринку залізорудної сировини: досліджено динаміку ринкових часток п'яти провідних підприємств, виконано позиціонування на матриці BCG та проведено рейтинговий аналіз рентабельності активів (ROA), побудовано багатокутник конкурентоспроможності та визначено диференційовані маркетингові стратегії для кожного учасника ринку. В рамках обґрунтування доцільності застосування комбінованого підходу до використання маркетингових інструментів управління конкурентоспроможністю ГЗК в умовах стратегічних змін ринкового середовища виокремлено п'ять критеріїв, які визначать прийнятність інструменту для системи управління: інформаційна доступність, флексибільність за часом, комплексне охоплення чинників, релевантність порівняльних оцінок, стратегічна проспективність.