Оцінка ефективності діяльності контролюючих органів щодо виявлення та попередження порушень податкового і митного законодавства - Остапенко, Вікторія Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Стаття присвячена оцінці ефективності діяльності податкових та митних органів України у сфері виявлення, попередження та протидії порушенням податкового і митного законодавства в умовах воєнного стану та євроінтеграційних процесів. Мета дослідження полягає в комплексному аналізі результативності роботи контролюючих органів (ДПС та Держмитслужби) за період 2023–2025 років, виявленні позитивних тенденцій та системних проблем у механізмах фіскального контролю. У роботі проаналізовано міжнародні стандарти оцінки ефективності податкового адміністрування (TADAT, рекомендації OECD та МВФ), а також сучасні підходи до ризик-орієнтованого контролю. На основі офіційних даних Держмитслужби та аналітичних звітів проведено оцінку ключових показників діяльності митних органів: кількості та вартості виявлених порушень, рівня стягнення санкцій, динаміки тіньового імпорту, цифровізації процесів та корупційних ризиків. Встановлено позитивну динаміку в частині виявлення правопорушень: у 2025 році зафіксовано зростання загальної вартості виявлених митних порушень до 10,9 млрд грн та збільшення середньої вартості одного порушення більш ніж удвічі. Водночас виявлено суттєвий дисбаланс між високою ефективністю на етапі виявлення та критично низьким рівнем фактичного стягнення санкцій (менше 1% у 2025 році).