Вплив воєнної інфляції на реальну фіскальну вагу специфічних акцизних ставок - Тесленко, Михайло Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена посиленням інфляційних процесів в умовах воєнної економіки, що супроводжується зниженням реальної фіскальної ваги специфічних акцизних ставок та послабленням ефективності непрямого оподаткування. В умовах високої макроекономічної нестабільності, валютної волатильності, логістичних ризиків і зростання тінізації підакцизних ринків особливої важливості набуває проблема забезпечення стабільної фіскальної результативності акцизного оподаткування та адаптації податкового механізму до воєнно-інфляційних змін. Метою дослідження визначено обґрунтування теоретичних і практичних підходів до збереження реальної фіскальної результативності специфічних акцизних ставок в умовах воєнної інфляції та макроекономічної нестабільності. Методи. У процесі дослідження використано методи аналізу і синтезу – для узагальнення теоретичних підходів до специфічного акцизного оподаткування, порівняльного аналізу – для оцінювання впливу інфляційних і девальваційних процесів на податкову вагу акцизів, систематизації – для структурування ключових проблем функціонування акцизної системи, а також логічного узагальнення – для формування практичних рекомендацій щодо вдосконалення механізму акцизного регулювання. Результати. Досліджено економічну сутність специфічних акцизних ставок та їх функціональне значення у системі непрямого оподаткування. Виявлено, що воєнна інфляція, валютна девальвація та зростання вартості логістики призводять до поступового зниження реальної податкової ваги специфічних акцизів навіть за номінального збільшення бюджетних надходжень. Доведено, що недостатня адаптивність механізму індексації ставок послаблює фіскальну ефективність акцизного оподаткування та ускладнює забезпечення стабільності бюджетних ресурсів у період воєнної нестабільності. Встановлено, що додатковими ризиками виступають зростання тінізації ринку підакцизної продукції, контрабандні процеси та зниження платоспроможності населення. Обґрунтовано доцільність використання гнучких механізмів індексації, цифровізації акцизного адміністрування та посилення аналітичного моніторингу підакцизних ринків. Зроблено висновок, що збереження реальної фіскальної результативності специфічних акцизних ставок потребує комплексної адаптації акцизної політики до умов воєнної економіки та інфляційної нестабільності. Перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням механізмів автоматизованої індексації специфічних акцизів, оцінюванням їх реальної фіскальної ефективності та дослідженням впливу тінізації підакцизних ринків на бюджетну стійкість держави.