ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ У КОНТЕКСТІ СТРУКТУРНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Кошовий, Богдан-Петро Олегович; Малецька, Ольга Іванівна; Кучеренко, Сергій Костянтинович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті запропоновано концептуалізацію інноваційної стратегії сільськогосподарського підприємства як інструмента структурної трансформації національної економіки України в умовах війни, євроінтеграції та кліматичних змін. Розмежовано суміжні поняття («інновація», «інноваційна діяльність», «інноваційна політика», «інноваційна стратегія», «стратегія інноваційного розвитку») та сформовано п'ятирівневу категоріальну ієрархію, що дає змогу уникнути типового змішування рівнів у вітчизняній академічній літературі. Окремо розмежовано «структурну трансформацію», «структурні зрушення» і «структурну перебудову», обґрунтовано чотирифазну логіку структурної динаміки та її прикладне значення для горизонту стратегічного планування у фазі структурної кризи. Виокремлено п'ять реалістичних режимів інноваційної стратегії агропідприємств України: виживальницький, адаптивно-імітаційний, нішево-наступальний, кооперативно-платформний та інтегрований ESG-орієнтований. Реконструйовано тривимірну матрицю викликів 2022–2025 років (війна, євроінтеграція, кліматичні зміни) та показано, як вона стискає горизонт стратегічного планування й змінює структуру ризиків інвестування. Розроблено семиетапний алгоритм формування інноваційної стратегії агропідприємства та апробовано його через сценарне моделювання NPV впровадження прецизійного землеробства на умовному агропідприємстві площею 1000 га. Сформульовано умови, за яких структурна трансформація через агроінновації перетворюється на драйвер модернізації економіки: інтеграція стратегії підприємства з національною політикою переробки, забезпечення дешевого довгого капіталу, формування людського капіталу через дорадництво й кооперативи. Обґрунтовано релевантність гібридної адаптивно-наступальної моделі з ESG-ядром.