Стрес-тестування ланцюгів постачання у роздрібній торгівлі в умовах воєнних ризиків: сценарні моделі стійкості та показники відновлення - Скрильник, Андрій Сергійович; Кулакова, Світлана Юріївна; Міняйленко, Інна Валентинівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження обумовлена необхідністю забезпечення стійкості ланцюгів постачання підприємств роздрібної торгівлі в умовах воєнних ризиків, спричинених збройною агресією, руйнуванням логістичної інфраструктури, нестабільністю транспортних маршрутів та високим рівнем невизначеності бізнес-середовища. Сучасні виклики функціонування роздрібного бізнесу в Україні зумовлюють потребу у впровадженні адаптивних підходів до управління ризиками, сценарного планування та оцінювання здатності ланцюгів постачання до швидкого відновлення після деструктивних впливів. Метою дослідження є розроблення концептуальних засад стрес-тестування ланцюгів постачання роздрібної торгівлі та формування сценарних моделей оцінювання їх стійкості в умовах воєнних загроз. Методичну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи аналізу, зокрема методи сценарного моделювання, класифікації ризиків, порівняльного аналізу, систематизації та логічного узагальнення. Інформаційною базою слугували сучасні наукові праці та аналітичні матеріали 2019–2025 рр., присвячені проблематиці управління ризиками, резильєнтності ланцюгів постачання та функціонуванню роздрібної торгівлі в умовах кризових явищ і воєнних конфліктів. У результаті дослідження сформовано класифікацію ризиків ланцюгів постачання в умовах війни, що включає геополітичні, логістичні, фінансово-економічні, кадрові, інформаційні та регуляторні ризики. Розроблено сценарні моделі стійкості роздрібних компаній України (оптимістичний, помірний та песимістичний сценарії) та визначено відповідні стратегічні моделі реагування бізнесу. Запропоновано систему показників оцінювання рівня резильєнтності та ефективності відновлення ланцюгів постачання, зокрема показники часу до відновлення (TTR), часу до втрати спроможності (TTS), швидкості відновлення, рівня виконання замовлень після збою та інтегрального індексу стійкості. Обґрунтовано доцільність використання стратегій диверсифікації постачань, створення буферних запасів, локалізації ресурсної бази, перебудови логістичних маршрутів та впровадження цифрових рішень для підвищення прозорості й адаптивності ланцюгів постачання. Отримані результатипідтверджують ефективність застосування сценарного підходу та стрес-тестування як інструментів підвищення стійкості роздрібного бізнесу, мінімізації втрат і прискорення відновлення діяльності в умовах воєнних та інших екстремальних загроз.