Сучасний менеджмент як основа ефективного управління проєктами та бізнес-процесами підприємства - Худо, Володимир Володимирович; Сотник, Ангеліна Анатоліївна; Кирилюк, Андрій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є обґрунтування інтегрованого підходу до сучасного менеджменту як системи управління, що забезпечує поєднання проєктної діяльності, бізнес-процесів, цифрових технологій та гнучких управлінських методологій з орієнтацією на підвищення ефективності управління й досягнення стратегічних та економічних результатів підприємства. Методи. У процесі дослідження використано методи системного аналізу, узагальнення, структуризації та порівняння, що дозволили визначити взаємозв’язок між сучасними управлінськими підходами, стадіями реалізації проєкту та бізнес-процесами підприємства. Застосовано метод логічного моделювання для формування багаторівневої системи сучасного менеджменту та механізму формування його економічного ефекту. Використано SWOT-аналіз для оцінки сильних і слабких сторін, можливостей та загроз застосування сучасних управлінських підходів у системі управління проєктами та бізнес-процесами підприємства. Результати. Узагальнено сучасні підходи до трансформації менеджменту в умовах цифровізації та зростання ризиків, визначено роль цифрових технологій, аналітики даних, гнучких методологій управління та ризик-орієнтованих підходів у забезпеченні ефективності діяльності підприємства. Запропоновано класифікацію сучасного менеджменту в умовах цифрової трансформації та систематизовано ключові характеристики гнучких методологій управління проєктами. Розроблено модель інтеграції сучасного менеджменту в систему управління проєктами та бізнес-процесами підприємства, яка відображає взаємозв’язок управлінських інструментів, цифрових технологій, аналітичних механізмів і результатів діяльності. Висновки.Сучасний менеджмент доцільно розглядати як інтегровану систему управління, що поєднує цифровізацію, аналітичну підтримку, гнучкі методології та механізми управління ризиками з метою забезпечення стратегічної стійкості та конкурентоспроможності підприємства. Практична цінність запропонованого підходу проявляється у можливості його використання для підвищення ефективності управління, адаптивності бізнес-процесів та обґрунтованості управлінських рішень в умовах цифрової економіки та високої динамічності зовнішнього середовища.