Аналіз механізмів підвищення конкурентоспроможності регіональних готельних мереж через оптимізацію витрат на енергоносії - Немченко, Євгеній Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність теми зумовлена зростанням тарифів на енергоносії, підвищенням енергоємності готельної інфраструктури, необхідністю забезпечення фінансової стійкостіпідприємств та потребою адаптації готельного бізнесу до сучасних економічних ітехнологічних викликів. Встановлено, що енергетичні витрати формують одну з найбільш вагомих складових операційних витрат готельних підприємств і безпосередньо впливають на рівень прибутковості, цінову політику, інвестиційні можливості та конкурентні позиціїрегіональних готельних мереж. Метою дослідження визначено аналіз механізмів зміцнення конкурентоспроможності регіональних готельних мереж на основі оптимізації витрат на енергоносії та обґрунтування напрямів розвитку системи енергетичного менеджменту у готельному секторі. Методи. У процесі дослідження використано методи теоретичного узагальнення, системного аналізу, порівняння, структурно-функціонального підходу та аналітичного оцінювання економічних процесів у сфері гостинності. Результати. Досліджено вплив енергетичних витрат на ефективність функціонування підприємств готельного бізнесу та виявлено взаємозв’язок між рівнем енергоефективності, фінансовою стійкістю і конкурентною адаптивністю готельних мереж. Обґрунтовано доцільність використання комплексних організаційно-економічних механізмів управління енергетичними ресурсами, які передбачають впровадження цифрового моніторингу енергоспоживання, модернізацію інженерної інфраструктури, автоматизацію кліматичних систем та застосування енергосервісних моделей фінансування. Виявлено, що основними проблемами впровадження енергоощадних технологій залишаються висока капіталоємність модернізації, технічна зношеність інженерних систем, недостатній рівень цифровізації та обмежені інвестиційні можливості регіональних підприємств. Висновки. Доведено, що підвищення енергоефективності сприяє скороченню експлуатаційних витрат, стабілізаціїфінансових потоків, підвищенню якості управління ресурсами та формуванню додаткових конкурентних переваг у сфері гостинності. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням адаптивних моделей енергетичного менеджменту для регіональних готельних мереж, оцінюванням ефективності цифрових систем управління енергоспоживанням та дослідженням потенціалу альтернативної енергетики у готельному секторі.