Впровадження системи стратегічного управління для підвищення результативності державної політики розвитку територій - Чечель, Олег Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У сучасних умовах децентралізації, посилення регіональних диспропорцій, воєнних викликів та обмеженості ресурсів особливої актуальності набуває питання підвищення результативності державної політики розвитку територій. Ефективне стратегічне управління стає необхідною умовою забезпечення збалансованого територіального розвитку, підвищення інституційної спроможності громад та формування стійких механізмів відновлення й довгострокового соціально-економічного зростання. У статті комплексно досліджено роль стратегічного управління у підвищенні результативності державної політики розвитку територій в умовах децентралізації, воєнних викликів та зростаючої соціально-економічної нестабільності. Обґрунтовано, що традиційні підходи до управління територіями втрачають ефективність, що зумовлює необхідність переходу до інтегрованих стратегічних моделей, орієнтованих на довгострокові результати. На основі аналізу сучасних наукових підходів визначено основні моделі та ключові інструменти стратегічного управління, що застосовуються у публічному секторі. Особливу увагу приділено інструментам стратегічного планування, інвестиційного портфельного підходу, цифровізації управлінських процесів, фінансової інфраструктури та механізмам міжвідомчої координації. Оцінено їхній вплив на підвищення ефективності прийняття управлінських рішень, прозорість публічного управління, результативність державної політики та здатність органів державної влади забезпечувати збалансований територій. На основі проведеного дослідження розроблено авторську модель впровадження системи стратегічного управління, що включає взаємопов’язані аналітичний, інституційний, інвестиційно-фінансовий, цифровий і соціально-екологічний блоки. Доведено, що їх інтеграція створює передумови для формування цілісної системи управління, спрямованої на оптимізацію використання ресурсів, підвищення інституційної спроможності громад та забезпечення стійкого розвитку. Особливу увагу приділено необхідності цифрової трансформації процесу управління, розвитку партнерських взаємовідносин і моніторингу результативності державного управління. Запропоновані практичні рекомендації можуть бути використані органами державної влади та місцевого самоврядування для вдосконалення державної регіональної політики, підвищення її результативності та формування стійких і конкурентоспроможних територій у довгостроковій перспективі.