Економічні аспекти енергетичного менеджменту під час зберігання державних резервів - Сірко, Зіновій Степанович; Ващенко, Валентин Васильович; Нєвалов, Андрій Георгійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Питання підвищення рівня енергоефективності підприємства набуває останнім часом все більшої актуальності, оскільки зростання цін на паливно-енергетичні ресурси зумовлює пошук шляхів їх економії або альтернативних джерел енергопостачання. У статті комплексно розглянуто теоретичні та прикладні аспекти формування і впровадження моделей енергетичного менеджменту на підприємствах системи державного резерву України з урахуванням галузевої специфіки та технологічних особливостей процесів зберігання матеріальних цінностей. Обґрунтовано, що енергетичний менеджмент є вагомою складовою загальної сфери управління підприємством, основна функція якої – ефективне використання та споживання паливно-енергетичних ресурсів шляхом впровадження системного підходу до контролю, аналізу та оптимізації енергоспоживання. Визначено ключові етапи які забезпечують безперервність процесу управління енергоспоживанням, зокрема, це вимірювання параметрів, їх порівняння з нормативними показниками та розроблення корегувальних управлінських рішень. Встановлено, що система енергетичного менеджменту забезпечує стабільне та раціональне енергоспоживання та покращення загального рівня енергоефективності підприємства. Це сприяє удосконаленню виробничих процесів, що пов’язані із способом використання енергії та створює умови для збільшення доходів організації шляхом заощадження коштів, особливо під час зростання цін на енергоносії. Зазначено, що для управління енергетикою створений міжнародний стандарт ISO 50001, який визначає вимоги до поліпшення системи енергоменеджменту, мата якого слідувати системному підходу у досягненні послідовного поліпшення енергетичної системи, забезпечуючи при цьому енергоефективність, енергобезпеку та енергонезалежність. Встановлено, що існуючі підходи до управління енергоспоживаням на підприємствах державного резерву потребують удосконалення через обмеженість організаційних повноважень та недостатній рівень технічного забезпечення систем обліку і контролю. Запропоновано удосконалену модель енергетичного менеджменту, адаптовану до різних типів підприємств, яка передбачає впровадження організаційних, технічних та інноваційних рішень, включаючи використання відновлюваних джерел енергії, технологій енергозаощадження та сучасних систем моніторингу. Доведено, що реалізація запропонованих заходів сприятиме зниженню питомих витрат енергоресурсів, підвищенню економічної ефективності діяльності підприємств та забезпеченню сталого розвитку системи державного резерву.