Штучний інтелект у системі управління підприємством - Болквадзе, Наталія Іванівна; Рудак, Анастасія Андріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті систематизовано теоретичні підходи до використання штучного інтелекту в бізнес-діяльності. Проаналізовано сучасний рівень впровадження штучного інтелекту в українському бізнес-середовищі. Обґрунтовано практичні підходів до підвищення ефективності управління підприємством на основі інтелектуальних технологій. У статті відзначено, що штучний інтелект у сучасному підприємництві виконує не лише інструментальну, а й управлінську та аналітичну функцію, оскільки впливає на швидкість оброблення даних, якість управлінських рішень, параметри автоматизації та рівень адаптивності бізнес-процесів. Виявлено, що найбільший практичний ефект досягається у сферах прогнозування попиту, автоматизації клієнтського сервісу, кредитного скорингу, логістичного планування, маркетингової персоналізації та аналітичної підтримки управління. Узагальнено основні бар’єри впровадження, серед яких визначено обмеженість інвестиційних ресурсів, дефіцит якісних даних, недостатню підготовленість персоналу, регуляторну невизначеність, а також ризики, пов’язані з конфіденційністю, етичними аспектами та непрозорістю алгоритмів. Обґрунтовано, що оцінювання ефективності впровадження штучного інтелекту має здійснюватися на основі поєднання фінансових, операційних, логістично-виробничих, маркетингово-клієнтських, аналітично-інформаційних та організаційно-інноваційних показників.