Стратегія забезпечення конкурентоспроможності збутової діяльності переробних підприємств в умовах трансформацій зовнішнього середовища - Гачков, Сергій Миколайович; Злочевський, Олександр Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних засад формування адаптивної стратегії та розроблення практичних рекомендацій щодо її впровадження з метою забезпечення конкурентоспроможності збутової діяльності переробних підприємств в умовах динамічних змін зовнішнього бізнес-середовища. Застосовані методи дослідження ґрунтуються на низці наукових підходів, зокрема на теоретичному узагальненні та порівняльному аналізі, які були використані для уточнення концептуальної основи. Для побудови моделі стратегічного управління було застосовано системно-структурний підхід, а абстрактно-логічний метод послужив основою для розробки альтернативних сценаріїв. Графічне моделювання було використано для візуалізації взаємозв’язків між елементами системи збуту, а економіко-статистичні методи –для кількісної оцінки впливу зовнішніх факторів на ринкові показники. Було проведено ґрунтовний аналіз переважаючих процесів збуту на переробних підприємствах, що дозволило виявити критичні дестабілізуючі фактори. Ці фактори охоплюють широкий спектр елементів, включаючи геополітичну невизначеність, перебої в міжнародних логістичних маршрутах, нестабільність споживчого попиту, інфляційний тиск та прискорену цифрову трансформацію галузі. Дослідження показали, що інтеграція цифрових інструментів та гнучких організаційних структур може пом’якшити ризики, пов’язані з втратою частки ринку. Розроблено концептуальну модель адаптивної стратегії, яка об’єднує чотири взаємопов’язані компоненти: аналітично-діагностичний, цільово-стратегічний, оперативно-тактичний та моніторингово-коригувальний. Сформовано матрицю стратегічних рішень для трьох ринкових середовищ: стабільного, турбулентного та кризового. Матриця визначає пріоритетні напрямки для інтеграції інструментів цифрової аналітики, архітектури CRM, омніканальних комунікацій та гнучкої логістики. Запропонований алгоритм покликаний сприяти реалізації стратегічних ініціатив, чітко окреслюючи розподіл ресурсів та показники ефективності. Впровадження розробленої стратегічної моделі надає переробним підприємствам можливість оперативно реагувати на зовнішні шоки, оптимізувати канали збуту, знижувати трансакційні витрати та створювати стійкі конкурентні переваги. Наукова новизна даного підходу полягає в інтеграції ситуаційного підходу до формування стратегій збуту, що забезпечує перехід від реактивного до проактивного управління комерційними потоками. Запропонований підхід має потенціал для перетворення функції збуту з допоміжного елементу на ключовий чинник економічної стабільності та розширення ринку, підтверджуючи тим самим свою практичну цінність для промислового сектору.