Муніципальне управління у формуванні та відновленні інтелектуального потенціалу регіону: інноваційно-цифровий розвиток та глобальні загрози - Надточій, Ірина Ігорівна; Крамаренко, Ірина Сергіївна; Іртищева, Інна Олександрівна; Арчибісова, Дарія Станіславівна; Іртищев, Олександр Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Стаття присвячена досліджено ролі муніципального управління у формуванні та відновленні інтелектуального потенціалу регіону в умовах російської агресії, післявоєнної трансформації, інноваційно-цифрового розвитку й посилення глобальних загроз. Доведено, що інтелектуальний потенціал формує стійку ресурсну базу регіонального розвитку, що набуває особливого значення в умовах турбулентної економіки та ускладнення та дестабілізація чинників зовнішнього середовища. Проаналізовано організаційно-правові засади діяльності органів місцевого самоврядування у відповідній сфері та встановлено наявність розриву між нормативно закріпленими повноваженнями та практикою їх реалізації. Виявлено, що основними обмеженнями ефективного управління інтелектуальним потенціалом є недостатня інституційна спроможність муніципального рівня, відсутність системних механізмів управління знаннєвими активами та домінування короткострокової логіки прийняття управлінських рішень. Обґрунтовано, що такі дестабілізуючі чинники, як кіберзагрози, втрати людських ресурсів, руйнування інфраструктури, негативно впливають на процеси формування та відновлення інтелектуального потенціалу, що зумовлює трансформацію муніципального управління у напряму підвищення його адаптивності та стійкості. На цій основі доведено необхідність створення інтегрованої організаційної моделі, яка орієнтована на ідентифікацію, обмін та відтворення інтелектуального потенціалу територіальної громади, обґрунтовано концепцію «муніципального знаннєвого хабу» Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання при формуванні стратегій розвитку територіальних громад, удосконаленні політики управління інтелектуальним потенціалом та впровадженні інноваційно-цифрових інструментів у діяльність органів місцевого самоврядування. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розробку типових моделей функціонування муніципальних знаннєвих хабів для різних типів територіальних громад, а також на формування системи індикаторів оцінювання їх ефективності.