Стандартизація та сертифікація як механізм кодифікації знань і прискорення дифузії інновацій на споживчих ринках - Чижевська, Марина Борисівна; Васюта, Вікторія Борисівна; Шурдук, Інна Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено стандартизацію та сертифікацію як взаємодоповнювальні механізми кодифікації знань, що впливають на швидкість і масштаби дифузії інновацій на споживчих ринках. Актуальність теми зумовлена тим, що в умовах цифровізації, посилення конкуренції та зростання вимог до безпечності й сумісності продукції саме стандарти та сертифікаційні процедури дедалі частіше визначають, наскільки швидко інновація перетворюється з окремого технологічного рішення на масовий ринковий продукт. Метою статті є обґрунтування впливу стандартизації та сертифікації як механізмів кодифікації знань на прискорення дифузії інновацій на споживчих ринках, а також зіставлення українського та міжнародного контекстів функціонування цих механізмів. Методично дослідження базується на поєднанні літературного огляду сучасних наукових праць і офіційних документів, порівняльного аналізу, сценарного моделювання та експертного опитування. Результати дослідження. У межах роботи узагальнено сучасні підходи до розуміння стандартів як носіїв формалізованого знання, проаналізовано роль сертифікації як інструменту зниження інформаційної асиметрії та побудови довіри, а також систематизовано особливості української адаптації до європейського нормативного простору. Висновки. Авторами доведено, що стандартизація забезпечує сумісність, відтворюваність і передаваність знань між учасниками ринку, а сертифікація перетворює ці кодифіковані знання на зрозумілий для споживача сигнал якості, безпечності та надійності. За результатами сценарного моделювання встановлено, що за наявності єдиного стандарту та зовнішнього підтвердження відповідності дифузія інновацій у сегментах мобільного зв’язку, безконтактних платежів і пристроїв «розумного дому» відбувається швидше, ніж у разі фрагментованих форматів і відсутності сертифікації. Узагальнення експертних оцінок показало, що наявність стандарту та сертифікації розглядається фахівцями як більш вагомий чинник масового прийняття інновації, ніж окремі маркетингові інструменти. Наукова новизна дослідження полягає в комплексному розгляді стандартизації та сертифікації саме як інститутів кодифікації знань і прискорення довіри на споживчих ринках, а не лише як елементів формального технічного регулювання.