Пріоритети управління сталим розвитком туризму в гірських регіонах України: соціально-екологічний вимір - Лепкий, Михайло Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти управління сталим розвитком туризму в гірських регіонах України. Акцентовано увагу на необхідності збалансування економічних вигод із соціальною відповідальністю та екологічною безпекою. Визначено ключові пріоритети менеджменту, що включають збереження біорізноманіття, підтримку автентичності місцевих громад та впровадження інноваційних технологій ресурсозбереження. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю трансформації системи управління туризмом у гірських регіонах України в умовах воєнних викликів та повоєнного відновлення, де пріоритетом стає збалансування інтенсивного рекреаційного використання територій із жорсткими вимогами екологічної безпеки та збереженням соціальної цілісності місцевих громад. За допомогою SWOT-аналізу проведено комплексний аналіз внутрішніх ресурсів гірських регіонів та зовнішнього середовища.