Сучасне розуміння фінтеху як цифрової фінансової екосистеми - Малишко, Євгенія Олегівна; Чернишов, Володимир Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета. Метою статті є уточнення сучасного змісту поняття фінтеху як міждисциплінарної категорії, що відображає не лише використання інформаційних технологій у фінансових послугах, а й зміну логіки створення споживчої цінності, конкурентної взаємодії, регуляторного нагляду та інституційної архітектури фінансового ринку. Актуальність дослідження зумовлена тим, що в науковому і прикладному дискурсі фінтех часто ототожнюють або з окремими технологіями, або зі стартапами, тоді як цифровізація фінансового сектору вже сформувала складні екосистемні зв’язки між банками, небанківськими установами, технологічними платформами, регуляторами, споживачами та постачальниками даних. Методи. У статті використано методи системного аналізу, порівняння, узагальнення, логіко-семантичного аналізу дефініцій, контент-аналізу наукових і інституційних джерел, а також структурно-функціональний підхід до виокремлення ключових вимірів сучасного фінтеху. Емпіричну основу становить авторська систематизація визначень і підходів, представлених у міжнародних організаціях, центральнобанківських матеріалах та сучасних наукових публікаціях, що дозволило виявити повторювані смислові акценти у трактуванні поняття. Результати. Обґрунтовано, що фінтех доцільно розглядати як інтегровану цифрову фінансову екосистему, у якій технологічні рішення, дані, алгоритмічні моделі, платформи та регуляторні механізми взаємодіють для створення, доставки й масштабування фінансових продуктів і сервісів. Визначено чотири взаємопов’язані виміри сучасного розуміння фінтеху: технологічний, сервісно-бізнесовий, інституційно-екосистемний та регуляторно-ризиковий. Запропоновано авторське визначення фінтеху, яке враховує його технологічну основу, ціннісну спрямованість, мережеву природу та необхідність збалансування інновацій із фінансовою стабільністю, кіберстійкістю, захистом даних і доступністю послуг. Висновки. Сучасне трактування фінтеху має виходити за межі редукції до набору цифрових інструментів. Наукова новизна роботи полягає в переході від технологічного до екосистемного підходу, що дозволяє точніше описувати трансформацію фінансових послуг, поведінку учасників ринку та напрями регулювання. Подальші дослідження доцільно спрямувати на вимірювання зрілості фінтех-екосистем, оцінювання впливу відкритого банкінгу, штучного інтелекту та цифрових платформ на конкуренцію, фінансову інклюзію і стійкість фінансового сектору.