Проблеми та перспективи цифровізації міжорганізаційної взаємодії дистрибуційних компаній в контексті розширеної візії «організаційної поведінки» - Несен, Валентина Василівна; Несен, Леонід Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета. Стаття присвячена дослідженню особливостей та бар’єрів запровадженню електронного документообігу (ЕДО) дистрибуційними (посередницькими) компаніями з позиції міжорганізаційної взаємодії. Методи. Для реалізації поставленої мети дослідження застосовувалися наступні методи: критичний аналіз наукових джерел –для визначення основних складових організаційної поведінки, особливостей міжорганізаційної взаємодії дистрибуційних компаній, генезису електронного документообігу в світі та Україні; метод формалізації – для тлумачення основних складових ЕДО; системний метод – для опису учасників та процедур окремих аспектів збутового процесу; метод синтезу – для обґрунтування необхідності посилення «державного дирижизму», централізації та уніфікації електронних комунікацій в збутових ланцюгах; графічний метод – для наочного відображення «вузьких місць» та проблемних етапів бізнес-процесів, пов’язаних із документарними комунікаціями в контактах «виробник – дистрибутор» та «дистрибутор – ритейл» (в першу чергу, з торговельними мережами); метод наукового абстрагування – для виявлення недоліків української інтерпретації ЕДО з практичної точки зору і переваг, за умови оптимізації вказаного аспекту міжорганізаційної взаємодії; метод аналізу – для економічного підтвердження виникнення на сучасному етапі запровадження ЕДО в посередницькій торгівлі парадоксу продуктивності (парадоксу Солоу); метод логічного узагальнення – для формулювання висновків даного дослідження. Результати. Авторами запропоновано розширити класичний перелік складових «організаційної поведінки», зважаючи на її основні положення – продуктивність та якість трудового життя. Виокремлено наступний аспект організаційної поведінки – міжорганізаційна взаємодія, яка на сьогодні є процесно та й системно нестабільною, через суттєві зрушення в структурі та процедурах збутових і логістичних процесів. Вказана сучасна комунікаційна особливість торговельних ланцюгів в даний час зазнає суттєвих трансформацій через активну цифровізацію економіки. Все це безумовно відображається як на продуктивності, так і на якості трудового життя персоналу торговельних структур. В практичному аспекті авторами досліджені особливості електронного документообігу, виявлені фактори, які обумовлюють здорожчання посередницьких послуг замість заявленої в регулятивних документах оптимізації та їх здешевлення. Розкриті переваги запровадження ЕДО, за умови виваженого реінжинірингу відповідних бізнес-процесів. Висновки. Дослідження дозволило сформулювати обґрунтовані пропозиції щодо забезпечення економічності тотального переходу до електронного документообігу. Необхідна більш активна роль держави в плані посилення стандартизації і уніфікації як переліку комерційно-логістичних документів, так і в процедурах цифровізації та уніфікованого застосування відповідних електронних платформ на конкурсній основі.