Формування етичної інфраструктури ринку: взаємозв’язок захисту прав споживачів, бізнес-етики та маркетингу - Рожко, Віктор Іванович; Ліснича, Вікторія Олексіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розглянуто поняття етичної інфраструктури ринку як важливого елемента сучасної ринкової економіки, її формування та особливості. Визначено, що основними складовими даного питання є інституції, норми, правила, механізми, які забезпечують відповідальне та екологічне ведення бізнесу. Особливу увагу приділено аналізу захисту споживачів як ключового напряму забезпечення справедливих і прозорих ринкових відносин. Встановлено основні закони, на які слід опиратися підприємству задля позитивних відносин з клієнтами, виокремлено такі основні права споживачів: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір, право на відшкодування збитків. Розглянуто, які державні органи забезпечують контроль за дотриманням прав споживачів, а також визначено проблеми функціонування цієї системи в умовах цифровізації економіки. У даній роботі також обґрунтовано важливість бізнес-етики для встановлення довірчих відносин з клієнтами, зазначено основні етичні принципи ведення бізнесу, їх зміст, прояв у маркетинговій діяльності та значення для споживачів та бренду в цілому. Також виявлено взаємодію таких елементів, як захист прав споживачів, бізнес-етики та маркетингу, що проявляється через впровадження принципів чесності, прозорості та відповідальності у маркетинговій діяльності підприємства. Зазначено, що етичний маркетинг виступає важливим інструментом формування довіри споживачів і підвищення конкурентоспроможності підприємства. У ході дослідження також визначено певні виклики для бізнесу, пов’язані з розвитком електронної комерції та цифрових технологій, зокрема питання захисту персональних даних і недобросовісних маркетингових практик.