Роль міжнародних фінансових організацій (МВФ, Світовий банк) у стабілізації економіки України в умовах воєнного стану - Фаринович, Ірина Володимирівна; Волошин, Орися Павлівна; Гембарська, Наталія Євгенівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність теми зумовлена суттєвим впливом повномасштабної війни на економіку України, що проявилося у скороченні обсягів валового внутрішнього продукту, зростанні дефіциту державного бюджету, посиленні інфляційних процесів та виникненні значних ризиків для фінансової системи держави. У таких умовах міжнародна фінансова допомога стала одним із ключових інструментів підтримки економічної стійкості та забезпечення безперервного функціонування державних фінансів. Метою дослідження є визначення ролі міжнародних фінансових організацій, зокрема Міжнародного валютного фонду та Світового банку, у забезпеченні макрофінансової стабільності України в умовах воєнного стану. Методи. У статті використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема, аналіз і синтез – для дослідження ролі міжнародних фінансових організацій у стабілізації економіки України; порівняльний – для оцінювання динаміки макроекономічних показників України у 2022–2025 рр.; статистичний – для аналізу обсягів міжнародної фінансової допомоги; метод економічного аналізу – для оцінювання впливу міжнародної фінансової допомоги на макрофінансову стабільність держави; графічний – для візуалізації результатів дослідження. Результати. У статті проаналізовано основні напрями співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями у 2022–2025 рр., а також визначено основні інструменти фінансової підтримки, серед яких кредити, гранти, фінансові гарантії та програми технічної допомоги. Особливу увагу приділено програмам Міжнародного валютного фонду Stand-by Arrangement та Extended Fund Facility, а також проєктам Світового банку, спрямованим на фінансування соціально важливих видатків, підтримку платіжного балансу та відновлення критичної інфраструктури. Досліджено вплив міжнародної фінансової допомоги на стабілізацію державного бюджету, підтримку валютного ринку, зростання міжнародних резервів, стримування інфляційних процесів та забезпечення стійкості банківської системи України. Встановлено, що міжнародна допомога відіграла ключову роль у фінансуванні бюджетного дефіциту, підтримці соціальних виплат, збереженні валютної стабільності. Водночас визначено основні ризики співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, серед яких зростання державного боргу, залежність від зовнішнього фінансування, умовність кредитування та необхідність реалізації структурних реформ. У висновках обґрунтовано, що подальша співпраця України з міжнародними фінансовими організаціями має стратегічне значення не лише для забезпечення поточної макрофінансової стабільності, але й для реалізації програм післявоєнного відновлення та модернізації економіки. Наголошено на необхідності підвищення ефективності використання міжнародної допомоги, забезпечення прозорості державного управління, удосконалення системи фінансового контролю та продовження структурних реформ як передумови довгострокового економічного розвитку держави.