ФІНАНСОВО-ЦИФРОВА АРХІТЕКТУРА ІНТЕГРАЦІЇ ПУБЛІЧНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА У СИСТЕМУ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ - Ткаченко, Наталія (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розроблено фінансово-цифрову архітектуру інтеграції механізмів публічно-приватного партнерства (ППП) у систему публічних закупівель, що базується на логіці синтезу інструментарію ризик-менеджменту з цифровою екосистемою моніторингу життєвого циклу інфраструктурних активів. Побудовано систему оцінювання результативності інтеграції, яка ґрунтується на поєднанні функціональних блоків: фінансового моделювання вартості капіталу (WACC), алгоритмічного моніторингу KPI через IoT-платформи, імовірнісного стрес-тестування фіскальних ризиків (FRAT) та нормативно-правового забезпечення інституційної прозорості. Виконано перехід від ізольованого оцінювання тендерних процедур до аналізу ППП як верифікованого інвестиційного активу, що дозволило ідентифікувати ефект «цифрової премії довіри» та його вплив на зниження вартості запозичень. Розроблено авторський методологічний підхід до оцінювання фінансової ефективності ППП через запровадження індексу цифрової зрілості (Idm), який забезпечує динамічне коригування ставки дисконтування у моделях NPV з урахуванням рівня інформаційної прозорості. Запропоновано методичний інструментарій стрес-тестування умовних фіскальних зобов'язань, що передбачає реалізацію послідовних етапів оцінювання: від декомпозиції складових ризикової надбавки до віртуального резервування капіталу в системі управління публічними фінансами. Це забезпечує прикладну реалізацію моделі проактивного управління боргом, мінімізуючи «фіскальні шоки» та забезпечуючи фінансову конвергенцію публічних закупівель з вимогами міжнародних інституційних інвесторів. Обґрунтовано необхідність трансформації системи Prozorro у фінансово-аналітичний хаб, здатний забезпечити безперервний доступ до верифікованих даних для автоматизації бюджетних платежів, що є ключовою умовою підвищення інвестиційної привабливості України у контексті повоєнного відновлення.