Предиктивні моделі управлінського обліку витрат на цифрову трансформацію в умовах високої ринкової волатильності - Река, Володимир Іванович; Гай, Олександр Миколайович; Фурса, Тетяна Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена посиленням цифрової трансформації підприємств, зростанням обсягів інвестицій у цифрові технології та необхідністю підвищення ефективностіуправління витратами в умовах високої ринкової волатильності. Встановлено, що нестабільність ринкового середовища, коливання вартості цифрових ресурсів, швидкітехнологічні зміни та зростання фінансових ризиків знижують ефективність традиційних підходів до управлінського обліку витрат і потребують використання адаптивних прогнозно-аналітичних інструментів. Метою дослідження є наукове обґрунтування теоретико-методичних підходів до інтеграції предиктивних моделей у систему управлінського обліку витрат на цифрову трансформацію підприємств в умовах нестабільного ринкового середовища. Методи.У процесі дослідження використано методи аналізу та синтезу – для узагальнення теоретичних підходів до застосування предиктивної аналітики в управлінському обліку, системного аналізу – для дослідження взаємозв’язку цифрової трансформації та управління витратами, порівняльного аналізу – для оцінювання впливу ринкової волатильності на ефективність прогнозування витрат, а також логічного узагальнення – для обґрунтування практичних рекомендацій щодо вдосконалення системи управлінського обліку. Результати. Досліджено економічну сутність предиктивних моделей управлінського обліку витрат та їх функціональну роль у процесах цифрової трансформації підприємств. Виявлено, що використання предиктивної аналітики забезпечує підвищення точності прогнозування витрат, оперативності фінансового контролю та адаптивності управлінських рішень до змін ринкової кон’юнктури. Доведено, що інтеграція систем планування ресурсів підприємства (Enterprise Resource Planning, ERP), платформ бізнес-аналітики (Business Intelligence, BI) і технологій великих даних (Big Data) створює передумови для формування єдиного цифрового середовища управління витратами. Одночасно встановлено, що ефективність використання предиктивних моделей обмежується фрагментарністю інформаційних потоків, недостатньою інтеграцією цифрових систем, складністю інтерпретації аналітичних результатів, ризиками кібербезпеки та дефіцитом цифрових компетентностей персоналу. Висновки. Обґрунтовано доцільність використання адаптивних алгоритмів прогнозування, сценарного моделювання та систем безперервного моніторингу витрат у процесах цифрової трансформації підприємств. Зроблено висновок, що предиктивні моделі сприяють підвищенню ефективності управлінського обліку, фінансової стійкості та якості стратегічних управлінських рішень в умовах високої ринкової волатильності. Перспективи подальших досліджень пов’язані з використанням технологій штучного інтелекту, машинного навчання та автоматизованого ризик-аналізу у системах управління витратами підприємств.