Історія виникнення, поширення у світовій практиці та розвитку факторингу як фінансового та інвестиційного інструменту взаємодії кредитних установ та суб'єктів господарювання - Бабич, Людмила Миколаївна; Горобінська, Ірина Владиславівна; Назаренко, Ярослава Ярославівна; Теслюк, Наталія Петрівна; Гуцалюк, Олена Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Статтю присвячено аналізу історичних аспектів розвитку факторингу як фінансового та інвестиційного інструменту взаємодії кредитних установ та суб'єктів господарювання. Метoю дослідження є аналітичне висвітлення основних історичних етапів формування та розвитку факторингу як важливого фінансового інструменту взаємодії кредитних установ та суб'єктів господарювання з урахуванням бачення особливостей перспектив його застосування в економіці України. При проведенні дослідження використано методи: загального і конкретного, пізнання, індукції та дедукції; аналізу і синтезу. Результати. Визначено історичні етапи розвитку факторингу, основними з яких є етап становлення товарного та фінансового факторингу. Визначено, що, не зважаючи на перші ознаки застосування факторингу ще в далекі часи минулих тисячоліть, а потім і його визнання в епоху Середньовіччя, основні передумови активізації у застосуванні залишаються практично незмінними в напряму взаємозалежності з такими макроекономічними факторами як темпи зростання ВВП країни, обсяги виробництва у тій чи іншій галузі економіки, а також порядок платіжної дисципліни щодо суб'єктів господарювання. Доведено, що саме цифровізація в системі операції факторингу стала могутнім поштовхом активного застосування його в міжнародній торгівлі. Висновки. Запорукою подальшого поширення факторингу має стати обґрунтоване врахування напрямів грошово-кредитної політики з чітким значенням правил ведення розрахунків між суб'єктами, а також здійснення на цій основі реалістичного фінансового планування макропоказників при окреслених пріоритетах та головних завданнях розвитку виробничих процесів у провідних галузях економіки України.