Праксеологічні аспекти цифровізації обліково-аналітичного забезпечення розвитку суб’єктів малого підприємництва - Охріменко, Ігор; Камінська, Тетяна; Райковська, Інна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті здійснено комплексне дослідження праксеологічних аспектів цифровізації обліково-аналітичного забезпечення суб’єктів малого підприємництва в умовах трансформації економічного середовища. Обґрунтовано, що цифровізація виступає не лише технологічною модернізацією облікових процесів, а системним чинником трансформації управлінської раціональності, який змінює логіку прийняття рішень, структуру контролю та механізми формування управлінської інформації. Розкрито економічну сутність цифрових інструментів — автоматизованих інформаційних систем (AIS), ERP-рішень, хмарних сервісів і бізнес-аналітики — та визначено їх функціональне призначення в системі управління малими підприємствами.Доведено, що впровадження цифрових облікових технологій забезпечує інтеграцію фінансових і операційних даних, скорочує часові лаги формування звітності, підвищує точність і відтворюваність інформації, знижує транзакційні та адміністративні витрати, а також посилює внутрішній контроль і прозорість фінансових потоків. Систематизовано причинно-наслідковий ланцюг «цифровий інструмент – управлінська дія – показник ефективності», що дозволило концептуалізувати цифровізацію як праксеологічний механізм підвищення результативності діяльності суб’єктів малого підприємництва.У статті узагальнено результати вітчизняних і міжнародних досліджень щодо впливу цифрової інтеграції на продуктивність, фінансову стійкість та конкурентоспроможність малого бізнесу. Обґрунтовано, що ефективність цифрової трансформації залежить від рівня інтеграції інформаційних систем, компетентності персоналу, якості облікових даних та стратегічної узгодженості цифрових рішень із цілями підприємства. Практичне значення дослідження полягає у формуванні структурованого підходу до оцінювання економічного ефекту цифровізації обліково-аналітичних процесів, що може бути використаний при розробленні стратегій цифрової трансформації та вдосконаленні систем внутрішнього контролю суб’єктів малого підприємництва.