Стратегічні аспекти цифрової платформізації підприємств інформаційно-комунікаційних технологій - Охріменко, Ігор Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У статті досліджено стратегічні аспекти цифрової платформізації підприємств інформаційно-комунікаційних технологій, підкреслено їх значення для підвищення конкурентоспроможності, адаптивності та інноваційної спроможності підприємств в умовах цифрової економіки. Обґрунтовано системний підхід до формування та реалізації платформних стратегій, який поєднує стратегічні цілі, вибір моделей цифрових платформ і застосування ключових інструментів управління. Проаналізовано взаємозв’язки між платформною бізнес-моделлю, стратегічним управлінням та ефективністю діяльності підприємств ІКТ. Запропоновано практичні рекомендації щодо інтеграції цифрових платформ у корпоративну стратегію розвитку та формування цифрових бізнес-екосистем. Використання комплексного стратегічного підходу до цифрової платформізації забезпечує підвищення адаптивності підприємств, оптимізацію бізнес-процесів та створення довгострокових конкурентних переваг.Метою статті є комплексне обґрунтування стратегічних аспектів цифрової платформізації підприємств інформаційно-комунікаційних технологій на основі системного аналізу теоретичних положень платформної економіки та практики цифрової трансформації, а також розробка науково-методичних підходів до формування та реалізації платформних стратегій, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності, інноваційної спроможності та сталого розвитку підприємств ІКТ в умовах цифрової економіки.Методологічну основу дослідження становить сукупність загальнонаукових і спеціальних методів пізнання економічних процесів, що забезпечують комплексний аналіз стратегічних аспектів цифрової платформізації підприємств інформаційно-комунікаційних технологій. Дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, який поєднує положення економічної теорії, стратегічного менеджменту, теорії цифрових платформ та концепції бізнес-екосистем.У процесі дослідження застосовано системний підхід, що дозволив розглядати цифрову платформізацію як складний багаторівневий процес трансформації підприємств ІКТ, у межах якого взаємодіють стратегічні, організаційні, технологічні та інституційні компоненти. Структурно-функціональний аналіз використано для ідентифікації ключових елементів цифрових платформ та визначення їх ролі у формуванні стратегічних конкурентних переваг підприємств.Для узагальнення теоретичних підходів до цифрової платформізації та стратегічного управління застосовано методи аналізу і синтезу, що дало змогу систематизувати наукові погляди вітчизняних і зарубіжних дослідників та виокремити основні напрями розвитку платформних стратегій. Порівняльний аналіз використано з метою зіставлення різних моделей цифрових платформ і стратегій їх впровадження на підприємствах ІКТ.Методи індукції та дедукції дозволили сформувати узагальнені висновки щодо закономірностей цифрової платформізації та обґрунтувати доцільність використання платформного підходу як стратегічного інструменту розвитку підприємств інформаційно-комунікаційних технологій. У межах дослідження також застосовано логіко-аналітичний метод для формування концептуальних положень і визначення взаємозв’язків між цифровою платформізацією, стратегічним управлінням та ефективністю діяльності підприємств ІКТ.Методологія дослідження орієнтована на поєднання теоретичного узагальнення та прикладної спрямованості отриманих результатів, що забезпечує можливість використання сформульованих висновків і рекомендацій у практиці стратегічного управління цифровою платформізацією підприємств ІКТ.Результати. У роботі обґрунтовано, що ефективність стратегічної цифрової платформізації підприємств ІКТ визначається узгодженістю стратегічних цілей, вибраних моделей цифрових платформ та інструментів стратегічного управління. Неврахування хоча б одного з цих компонентів знижує результативність платформних трансформацій і обмежує потенціал розвитку цифрових бізнес-екосистем. У цьому контексті цифрову платформізацію доцільно розглядати не як окремий ІТ-проєкт, а як довгострокову стратегічну ініціативу підприємства. Висновки. Доведено, що застосування системного підходу до формування та реалізації платформних стратегій сприяє підвищенню адаптивності підприємств ІКТ до змін цифрового середовища, оптимізації процесів взаємодії з партнерами та клієнтами, а також створює передумови для масштабування бізнесу на основі мережевих ефектів.