Механізми стимулювання іноземного інвестування в Україні в контексті європейської інтеграції - Котвицька, Наталія Миколаївна; Денисюк, Олександр Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено механізми стимулювання іноземного інвестування в Україні в умовах євроінтеграційного курсу держави. Встановлено, що залучення прямих іноземних інвестицій (ПІІ) є ключовою передумовою відновлення та модернізації української економіки, підвищення її конкурентоспроможності на міжнародних ринках. Проаналізовано чинні інструменти державної підтримки іноземного інвестування: спеціальні економічні зони, індустріальні парки, гарантійні механізми MIGA та DFC, інвестиційний нянька-сервіс, програми страхування інвестиційних ризиків. Виявлено, що, незважаючи на певний прогрес у реформуванні правового середовища, Україна стикається з системними бар'єрами для інвесторів: корупцією, нестабільністю законодавства, недостатньо розвиненою судовою системою та воєнними ризиками. Розкрито роль угоди про асоціацію з ЄС як каталізатора інституційних перетворень інвестиційного клімату. Показано, що гармонізація українського законодавства із стандартами ЄС, зокрема у сферах захисту прав власності, конкурентної політики, фінансового регулювання та корпоративного управління, суттєво підвищує привабливість вітчизняного ринку для іноземних інвесторів. Запропоновано комплекс заходів щодо вдосконалення механізмів стимулювання ПІІ: запровадження інвестиційних омбудсменів на регіональному рівні, розширення переліку гарантованих захистом секторів, удосконалення процедур вирішення інвестиційних спорів у відповідності до норм ЄС, активізація промоції України на міжнародних інвестиційних форумах. Обґрунтовано, що успішна реалізація запропонованих заходів потребує системної координації між центральними органами виконавчої влади, місцевим самоврядуванням та бізнес-асоціаціями. Зроблено висновок, що інституційні реформи, орієнтовані на євроінтеграцію, є найефективнішим довгостроковим механізмом підвищення інвестиційної привабливості України та основою для стійкого економічного відновлення в умовах повоєнної реконструкції.